26.10.2020 07:56
Новини: Посетете нашият Online магазин, където можете да видите продуктите които продаваме, както и да си ги поръчате през Интернет.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Барселона и Мадрид - Испания  (Прочетена 11433 пъти)
Юли
Администратор
******
Публикации: 5272WWW
« -: 28.11.2012 18:13 »

Пътуването ни до Барселона започна съвсем гладко и без инциденти. Взехме си такси и навреме отидохме на ПРАВИЛНИЯТ терминал :D. Минахме през чекиране и проверка за отрицателно време и се настанихме удобно в познатия ни салон. Бяха оправили тавана от наводнението през лятото, но още имаше следи от водата.

Самолетът беше много нов, персонала приятен и направо не усетихме полета. Пристигнахме в Барселона към 22:30. Летището е огромно и съответно без никакви проблеми се полутахме из залите докато намерим тунела през който се стига за Renfe. Това е фирмата на железница подобна на метро, но с други маршрути. Мотрисите се движат през малко по-голям интервал, но минават през места до които няма метро и това ги прави много удобни.

В момента в който влезнахме в метрото разбрах, че са ни ограбили. В цялата суматоха с куфари, якета, билети... съм забравил да преместя документите и парите си от задния джоб. Нямам думи с които да опиша какво ми мина през главата за тези няколко минути докато се окопитя. В чужда държава, в петък през нощта, без пари и документи. Добре, че бяхме платили хотела предварително, та поне имаше къде да отседнем. Почти веднага спрях през телефона картите които ми бяха откраднати, но идея си нямахме какво да правим по-нататък. Абсолютен шок wall taz suicide :-O-:. Хората от хотела много ни помогнаха, явно имаха опит. Веднага извадиха адрес и телефон на посолството ни в Барселона и Мадрид, разпечатаха ни карта и ни обясниха как да стигнем до полицията. Казаха ни, че някои компании приемали доклад от полицията и може да се лети с този документ, но Ryanair (компанията ни за следващия полет) НЕ. Обля ме нова порция студена пот, изведнъж се оказа, че така губим не само следващите полети, хотели, наети коли.... но и прибирането в България остава под въпрос.

Имахме малко време до сутринта и почнахме да ровим в нета за някаква допълнителна информация. Ryanair не само, че не приемат полицейски доклад, ами задължително искат да се мине с документа който е чекиран! Момчетата от рецепцията ни казаха, че може да се говори с компанията за някакъв вариант да се мине и с този документ, но шанса бил малък. Намерихме човек в подобна ситуация и описанията му какво и как трябва да се направи. Можело да се лети с пасаван, но той се вади в Мадрид и то за повече от седмица. Освен това ТРЯБАТ двама свидетели с редовни документи, които да декларират, че те познават и това си ти! Пълно безумие, нали имат биометричните ми данни, може и да ме снимат ако искат wall...

Сутринта преди да тръгнем към полицията се сетихме, че задграничния ми паспорт е в София и има някакъв шанс да пристигне до понеделник, ако тръгне веднага. Тук е мястото да благодаря на Митко, Весето и Мария, защото без тяхна помощ щяхме да поостанем доста дълго. Единствено самолет на DHL не беше тръгнал още, но за да се хване полета, паспорта трябваше да бъде занесен в офиса им. Митко го занесе, но оставаше проблема с чекираната ми лична карта. Вместо в полицията първо отидохме до летището, защото в общите условия пишеше, че може да се ънчекираме срещу известна сума и да се чекираме отново с новият документ. Въпросната процедура са прави само в офис на Ryanair и по никакъв друг начин. Намерихме офиса им на летището и обяснихме за какво сме там. Служителят им ни обясни няколко пъти, че няма никакъв проблем да се пътува с друг легитимен документ СЪС СНИМКА и не е нужно да се ънчекираме. Оххх, камък ми падна от гърдите. Сега оставаше да пристигне паспорта, че и за изгубени документи доста четохме...

В локалното полицейско управление отговарящия бил в обедна почивка и затова отидохме в централното. Там имаше преводач който ни помогна с попълването на образците за полицията. Имаше доста други като нас и всички бяха пострадали в метрото!!!

Дотук с лошите емоции. Паспорта пристигна навреме и без проблеми се качихме на следващия полет.
Барселона е страхотен град! По оживено е от Валенсия, но по-спокойно и просторно от Мадрид. Не може да бъде разгледан на един дъх, накъдето и да се тръгне има какво да се види, но задължително трябва да се посети парка на Гауди (Park Güell), както и катедралата Sagrada Familia.

Park Güell е едно приказно място, там великият ахитект е развинтил фантазията си с пълна сила. Наред с буйна растителност от всякакъв вид пресечена от извити като лабиринт пътечки се издигат къщички като от приказка на братя Грим. Коридори и тераси украсени с малки цветни плочки, наклонени нестандартни колони, асиметрични коридори и тунели... Изглежда правият ъгъл не му е любимата фигура  :D. Със снимки трудно се илюстрира уникалноста на мястото, но ще опитам.

Sagrada Familia е мрачна, страшна, внушително грандиозна постройка, граничеща с кич. Очаква се да бъде довършена около 2032г.

Посетихме и стадиона на ФК Барселона - Camp Nou, където освен, че са играли най-великите футболисти, но и много известни световни групи и изпълнители са изнасяли концертите си. Олимпийското градче Mondjuk и крепоста над него не са за пропускане. Има лифт през който се вижда целият град, много е красиво. Добре е да си вземете еднопосочен билет, защото изкачването не е малко, но ако се върнете с лифта няма да видите страхотния парк на хълма. Другият му край завършва с огромни колони и модернистични постройки, музеят на изкуствата и арената за борба с бикове.
Друго интересно място е Torre Agbar, това е постройка приличаща на... Много е ефектна нощем, когато е осветена с различни цветове.
La Rambla е аналог на Витошка в София (а не обратното Wink) и е осеяна с лъскави магазини.

Навсякъде ни посрещаха с "ола" и дори и нищо да не си купим ни изпращаха с "грасиас", че сме посетили магазина или заведението им. Продавачите са любезни и почти всички владееха английски. Надписите са на два езика - испански и каталунски. Това в началото доста ни объркваше, особено местата на които пишеше само на единият от двата. Някои думи са си същите (станция: estación - estació), но други (улица: calle - carrer - avinguda - vía) нямат нищо общо. Като се добавят и съкращенията и оппаааа, изгубихме се oops.

В метрото (освен, че се краде Hmm е доста топло и чисто. Всеки ден пейките, пода и стените се мият с препарат! Има кошчета с деления за различните материали и хората си ги ползват. Цената на един билет е 2е, но карта за 10 пътувания (Т10) е 10е. На практика с него може да се отиде навсякъде, а където не стига може да се качите на автобус, трамвай или Renfe със същите билети.

Самият град е разделен от два основни булеварда - Диагонал и Меридиан, а почти всички кръстовища са с кръгово движение или нещо подобно, но без островчето по средата. Така дори и да има спрели неправилно коли, не се губи видимоста.

Времето беше страхотно, през деня ходехме по къс ръкав, само вечер захладняваше.
Дълги и широки плажове, хубав пясък и приятен вятър. Денем духаше от сушата, вечер от морето. Гледахме как момчета караха кайт след като се стъмни. Крайбрежната им улица е толкова осветена, че на стотина метра във водата е като ден.

В Мадрид беше доста по-хладно. Въпреки, че се пробвах няколко пъти по къс ръкав, на сянка определено беше студено. Градът е малко по-мръсен и доста "стресиран". За първи път от много време се видях застрашен на пешеходна пътека, непрекъснато се бибипкаше изнервено, а задръстванията бяха нещо нормално. Често прелитат линейки и въпреки сигнализацията, трудно си пробиваха път между колите.

Навсякъде е интересно, огромни сгради в различни архитектурни стилове, площади с паметници, лъскави магазини, осветени с различни цетове прозорци и широки булеварди. Препълнено е с туристи, от обяд нататък по тротоарите едвам се разминаваш. Попаднахме в една от стачките, но хората само скандираха и полицията не се намеси. И в двата града имаше добре изрисувани хора-статуи. Ако не им обърнеш внимание правят някое рязко движение докато им се любуваш. Няколко пъти не само децата, ами и родителите им се разбягваха с писъци.

Според мен задължително трябва да се посетят:
Museo Naval (на испански - Navy). Вътре има детайлни макети на кораби, от малки рибарски до големи платноходи и съвременни самолетоносачи. Има умалени морски битки, оръжия, ризници и други военни аксесоари и уреди.
Кралския дворец El Palacio Real и градината пред него, гарата Atocha, арката The Puerta de Alcala, площад Plaza Mayor и площад Sol от който тръгват "всички" пътища в Испания.

Бяхме в разгара на филмовия фестивал в Мадрид и всяка вечер на специален подиум излизаха известни филмови звезди да раздават автографи и да дават интервюта. За премиерата на последната серия на "Здрач", там бяха и главните герои от филма.

Хотелът ни беше съвсем в центъра, но поради големите разстояния ползвахме метрото почти непрекъснато. В него цената на един билет е 4е (само за централната зона), а карта за пет дни 25е. До летището се плаща веднъж 4е за 1-ва зона и се доплащат още 3е (при дневна карта не се доплаща).

Заредихме се с енергия и си починахме добре, стаите са добре изолирани, отвън е с втора дограма и не се чуваше нищо от огромната Gran Vía и голямото движение по нея.
Много добро впечатление ни направи Museo del Jamon, ако имате възможност посетете го \0//. Пак ще се върнем, намираме си още поводи oops, влюбени сме в Испания.
Online

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, PureLip 4.7, 4Wave 5.4, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5. Envy 12
Юли
Администратор
******
Публикации: 5272WWW
« Отговор #1 -: 28.11.2012 18:15 »

Малко снимки от телефона, като сортирам стотиците снимки от фотоапарата ще пусна още.


* art_museum.jpg (530.37 KB, 1024x770 - видяно 376 пъти.)

* IMG_20121111_133315.jpg (135.48 KB, 769x1024 - видяно 363 пъти.)

* mad1.jpg (132.47 KB, 765x1024 - видяно 373 пъти.)

* mad2.jpg (107.33 KB, 765x1024 - видяно 398 пъти.)

* mad3.jpg (120.89 KB, 765x1024 - видяно 377 пъти.)

* mad4.jpg (116.1 KB, 765x1024 - видяно 379 пъти.)

* mad.jpg (129.67 KB, 765x1024 - видяно 376 пъти.)

* stadion.jpg (489.55 KB, 1024x598 - видяно 361 пъти.)
Online

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, PureLip 4.7, 4Wave 5.4, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5. Envy 12
Eddie
Модератор
******
Публикации: 1102« Отговор #2 -: 29.11.2012 01:47 »

Много готин разказ-браво!
Жалко за инцидента  с  кражбата -ако бяхте гледали повече телевизия,нямаше да се случи! Без майтап -по Дискавъри (май беше) се върти сериал наречен "Престъпен град".
Последния епизод,който гледах беше за Барселона. Журналист обикаля с група румънски джепчии и ги снима как "работят". Няма такова хладнокръвие и наглост  taz
Условието беше,да връщат веднага задигнатото,но вие за жалост явно не сте попаднали на "снимачната площадка". Румънчетата пък обясняваха,колко е гот да си джебчия в Испания - плащали до 200 евро глоба като ги гепят.Пускали ги след 24 часа в ареста,докато в Румъния се лежало 3 години за задигнати 5 евро.
Online

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
Юли
Администратор
******
Публикации: 5272WWW
« Отговор #3 -: 29.11.2012 14:07 »

В последствие и аз си направих експеримент. Закопчах си задния джоб (едвам се разкопчава) и докато обикаляхме следях да не ме преджобят. Исках да счупя нечии пръстчета, но явно са много добри Hmm. За един ден два пъти го разкопчаха и въпреки старанието, въобще не съм усетил кога е станало.
Online

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, PureLip 4.7, 4Wave 5.4, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5. Envy 12
Ceco
Модератор
******
Публикации: 1739« Отговор #4 -: 29.11.2012 18:13 »

Юли, имаш талант на пътеписец и патиланец , някак естествено ти идват и двете  Wink
Съжалявам за лошата случка. А до Фуерте стигнахте ли, или неприятностите ви попречиха?
Online

Boards: Exocet: Cross 94 l, I-Style 101 l, RS 4 114 l; Fanatic FW 105 l; SB Futura 121 l, Mistral Syncro 124 l
Sails: Loft Lip Wave 4.3; Loft Pure Lip 5.0; Loft Oxygen 6.3 & 7.3
Snowboard: Ride Concept TMS 161
Юли
Администратор
******
Публикации: 5272WWW
« Отговор #5 -: 30.11.2012 12:38 »

Стигнахе и следващият разказ ще за там. Много имаме да наваксваме тези дни и не ми остава време.
Online

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, PureLip 4.7, 4Wave 5.4, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5. Envy 12
Ivo
Вятърничав
***
Публикации: 297« Отговор #6 -: 30.11.2012 14:41 »

Юли, имаш талант на пътеписец и патиланец , някак естествено ти идват и двете  Wink
Съжалявам за лошата случка. А до Фуерте стигнахте ли, или неприятностите ви попречиха?

Голямо разочарование предполагам, имайки предвид едномесечното безветрие там?
Online
Sunny
Администратор
******
Публикации: 6439WWW
« Отговор #7 -: 03.12.2012 18:07 »

Ооооо за разочарование изобщо не може да се говори. Това място е толкова сърфистко, че дори да няма вятър, има и други водни забавления като хавайките например. Ние имахме лошия късмет да уцелим период между 2 прогнози, но все пак покарахме 2 дни. Останалото време бяхме взели хавайка под наем и обикаляхме спотовете. Като за първи път там доста време ни отне да обиколим целия остров и да разучим спотовете, които са наистина много и условията за каране са много различни. Много благодаря на Vandal  за помощта и съветите @->- Събраха ни се доста спешни неща след връщането ни, но скоро Юли ще пусне подробен разказ и снимки. Снимала съм страшно много, за да придобият представа хората за какво става дума. Надявам се скоро да ги пуснем.
Online

Windsurf:
3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave
Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force Envy 5.0, 6.0, 10.5, 13.5, Liquid Force WoW 8, Board Liquid Force Drive 134cm
Юли
Администратор
******
Публикации: 5272WWW
« Отговор #8 -: 04.12.2012 02:49 »

В Барселона видяхме нещо много странно. Правят нова сграда, но трябва да запазят фасадата към улицата и....


* fasada.jpg (146.9 KB, 768x1024 - видяно 397 пъти.)
Online

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, PureLip 4.7, 4Wave 5.4, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5. Envy 12
Юли
Администратор
******
Публикации: 5272WWW
« Отговор #9 -: 04.12.2012 02:53 »

Из творчеството на Гауди, Sagrada Familia


* PB116712.jpg (157.13 KB, 768x1024 - видяно 351 пъти.)

* PB116721.jpg (119.24 KB, 768x1024 - видяно 368 пъти.)

* PB116722.jpg (148.92 KB, 768x1024 - видяно 381 пъти.)

* PB116725.jpg (97.72 KB, 768x1024 - видяно 346 пъти.)

* PB116727.jpg (142.83 KB, 768x1024 - видяно 357 пъти.)

* PB116707.jpg (614.62 KB, 1024x768 - видяно 345 пъти.)

* PB116717.jpg (615.31 KB, 1024x768 - видяно 380 пъти.)

* PB116718.jpg (628.74 KB, 1024x768 - видяно 369 пъти.)

* PB116719.jpg (651.17 KB, 1024x768 - видяно 361 пъти.)

* PB116723.jpg (594.88 KB, 1024x768 - видяно 338 пъти.)
Online

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, PureLip 4.7, 4Wave 5.4, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5. Envy 12
Юли
Администратор
******
Публикации: 5272WWW
« Отговор #10 -: 04.12.2012 02:56 »

Паркът на Гауди


* PB116771.jpg (725.9 KB, 1024x768 - видяно 344 пъти.)

* PB116777.jpg (433.06 KB, 1024x768 - видяно 327 пъти.)

* PB116791.jpg (455.47 KB, 1024x768 - видяно 355 пъти.)

* PB116811.jpg (470.5 KB, 1024x768 - видяно 341 пъти.)

* PB116828.jpg (515.76 KB, 1024x768 - видяно 363 пъти.)

* PB116832.jpg (658.29 KB, 1024x769 - видяно 321 пъти.)

* PB116836.jpg (642.23 KB, 1024x768 - видяно 352 пъти.)

* PB116849.jpg (711.45 KB, 1024x768 - видяно 336 пъти.)

* PB116850.jpg (671.43 KB, 1024x768 - видяно 318 пъти.)

* PB116852.jpg (679.65 KB, 1024x768 - видяно 341 пъти.)
Online

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, PureLip 4.7, 4Wave 5.4, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5. Envy 12
Юли
Администратор
******
Публикации: 5272WWW
« Отговор #11 -: 04.12.2012 02:57 »

Още от там


* PB116859.jpg (700.06 KB, 1024x768 - видяно 346 пъти.)

* PB116864.jpg (646.22 KB, 1024x768 - видяно 317 пъти.)

* PB116866.jpg (611.66 KB, 1024x768 - видяно 324 пъти.)

* PB116871.jpg (559.2 KB, 1024x768 - видяно 328 пъти.)

* PB116877.jpg (595.99 KB, 1024x768 - видяно 316 пъти.)

* PB116879.jpg (626.35 KB, 1024x768 - видяно 321 пъти.)

* PB116876.jpg (130.66 KB, 768x1024 - видяно 343 пъти.)

* PB116875.jpg (159.78 KB, 768x1024 - видяно 323 пъти.)

* PB116872.jpg (148 KB, 768x1024 - видяно 313 пъти.)

* PB116868.jpg (135.54 KB, 768x1024 - видяно 329 пъти.)
Online

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, PureLip 4.7, 4Wave 5.4, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5. Envy 12
Юли
Администратор
******
Публикации: 5272WWW
« Отговор #12 -: 04.12.2012 02:59 »

И още


* PB116865.jpg (94.22 KB, 768x1024 - видяно 326 пъти.)

* PB116846.jpg (136.96 KB, 768x1024 - видяно 346 пъти.)

* PB116839.jpg (146.79 KB, 768x1024 - видяно 327 пъти.)

* PB116827.jpg (141.14 KB, 767x1024 - видяно 328 пъти.)

* PB116802.jpg (103.04 KB, 768x1024 - видяно 316 пъти.)

* PB116791.jpg (455.47 KB, 1024x768 - видяно 339 пъти.)

* PB116774.jpg (186.6 KB, 768x1024 - видяно 306 пъти.)

* PB116891.jpg (116.21 KB, 768x1024 - видяно 323 пъти.)

* PB116894.jpg (129.12 KB, 768x1024 - видяно 317 пъти.)

* PB106697.jpg (123.84 KB, 767x1024 - видяно 320 пъти.)
Online

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, PureLip 4.7, 4Wave 5.4, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5. Envy 12
Юли
Администратор
******
Публикации: 5272WWW
« Отговор #13 -: 04.12.2012 03:02 »

Живите статуи


* PB116882.jpg (89.73 KB, 768x1024 - видяно 322 пъти.)

* PB116883.jpg (131.75 KB, 768x1024 - видяно 336 пъти.)

* PB117008.jpg (160.21 KB, 768x1024 - видяно 343 пъти.)

* PB117010.jpg (156.96 KB, 771x1024 - видяно 332 пъти.)

* PB218559.jpg (123.55 KB, 768x1024 - видяно 346 пъти.)

* PB228885.jpg (550.6 KB, 1024x768 - видяно 324 пъти.)
Online

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, PureLip 4.7, 4Wave 5.4, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5. Envy 12
Юли
Администратор
******
Публикации: 5272WWW
« Отговор #14 -: 04.12.2012 03:07 »

Колумб (уж сочещ към Америка), но и аз не можах да мръдна известно време, като видях какво ми сочи :D


* PB117011.jpg (68.31 KB, 768x1024 - видяно 351 пъти.)

* PB117016.jpg (69.75 KB, 768x1024 - видяно 322 пъти.)

* PB117034.jpg (109.1 KB, 768x1024 - видяно 324 пъти.)

* PB117024.jpg (556.68 KB, 1024x768 - видяно 348 пъти.)
Online

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, PureLip 4.7, 4Wave 5.4, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5. Envy 12
Страници: 1 2 »   Най-горе
Печат
Отиди в: