26.09.2023 10:24
Новини: За водните екстремни спортове, плуване и гмуркане предлагаме екипировка на фирмите:  Bare, Sooruz, Ascan, GUL, Aquasphere, Aqualung, Beuchat, World Industries, AirHead, Sooruz, DryPak и Spokey.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: « 1 2 3 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Wave, formula, freestyle, race, freeride windsurf  (Прочетена 32045 пъти)
emo
Отнесен от вихъра
****
Публикации: 382« Отговор #15 -: 02.02.2009 18:33 »

Браво Лъчо,супер изчерпателно и образователно ! OK
До колкото става ясно ти си привърженик на слаломното оборудване и каране,но не е зле човек да се аргументира защо и поради какви причини предпочита този стил.
Така ще бъде по-лесно на начинаещите или на другите,които още не са пробвали рейсово каране,да разберат за неговите предимства или недостатъци.
Относно споровете, те едва ли биха се получили,най малкото защото повечето от нас се познаваме добре,приятели сме и не би се стигнало до сериозни конфротаций Wink
А иначе и за мен е странно, теми като тази или други подобни по-тясно профилирани, да са с най- слабо участие като коментари,в сравнение с такива,които нямат нищо общо със сърфа или със спорта въобще, при положение,че има май над 700 регистрирани юзъри във форума....  :-O-:
Online
daniel
Отнесен от вихъра
****
Публикации: 424


SeaWolf


« Отговор #16 -: 02.02.2009 19:26 »

Честно да ви кажа малко се обърках в различните стилове... и сигурно и много от начинаещите....
Въпросът ми е каква е разликата между отделните стилове, какво е характерно и с какъв материал се карат...
В същност какво е уейф и фрийстайл е ясно, но каква е разликата между рейс и слалом... и оборудването за тях.... и въобще има ли разлика, защото аз съм срещал дъска, които се води SLALOM RACE и ми казаха, че не е за начинаещ, защото изисквала по-специална техника...
Online

Адреналинът е най-добрия наркотик.... Smile)
VenciV
Windmaster
*****
Публикации: 578« Отговор #17 -: 02.02.2009 20:10 »

...и пичове най-важното е колко време се кара другото е бла ..бла карайте поне 180 дни в годината и тогава ще мога да приема доводите ви Good Luck Good Luck Good Luck
Online

Sails:4,2 North Sail Vudoo 4.5 Simmer 4.7 North Sail Duke5.3 North Sail Ego 6.5 Gaastra
Boards: Tabou DaCurve 73l. Tabou DaCurve 79l.RRD WavePro-Twin 74
Naish SuperCross 85l . Mistral Flow 105l Mistral 117
Favorite sail 4.7.board 79 Wind 13-18m/s sides
borislav
Полъх
*
Публикации: 15« Отговор #18 -: 02.02.2009 20:12 »

Аз лично досега съм карал Tabou Rocket-115 lt.  и Mistral Screamer-115 lt. и съм доволен да се нося на скорост и да връткам джяйбоже. Тъй като обичам предизвикателствата си взех JP Australia-108 lt.-freestyle и оше не съм я пробвал. Казват, че е доста трудна за управлениеи не е много стабилна и съм малко притеснен дали ше се справя. Сега съм си пуснал отпуск и на 04.02.2009г. съм на вода в я. Шумен /2-ри ледоразбивач/. Brrrr  После ще коментирам новата придобивка.
Online

Boards: JP Australia-Freestyle 108, Tabou "Rocket"-115,
Sails:     North Sails "Duke"5,  North Sails "Ice"4,5, Gaastra "Echo" 6, North Sails "Duke"6.8
"Колкото повече, тoлкова повече!"
emo
Отнесен от вихъра
****
Публикации: 382« Отговор #19 -: 02.02.2009 20:18 »

...и пичове най-важното е колко време се кара другото е бла ..бла карайте поне 180 дни в годината и тогава ще мога да приема доводите ви Good Luck Good Luck Good Luck

Тук спор няма!
Дай боже всекиму! Good Luck

Даниел,

Използват се Слалом и Рейс като синоними,когато става въпрос за оборудване обикновено!
Online
La4o
Духовит
**
Публикации: 124« Отговор #20 -: 02.02.2009 21:22 »

  Наистина колкото повече време се кара толкова по добре за това изобщо няма смисъл даже и да се споменава.За каране 180 дни в годината не знам колко българи могат да си го позволят и изобщо дали има такива.
 Емо аз карам голямо слаломно оборудване поради това че живея на морето а на всички е известно че не се славим с кой знае какъв вятър.Но все пак като духне за да мога да глисирам предпочитам да вляза и да направя няколко тегела отколкото да стоя на плажа и да съжелявам че не съм се родил на някое по-ветровито място.Аз също искам да карам малък материял(това не означава непременно да е wave) обаче трябва да се съобразявам с реалността.За тези хора които са от София или някъде другаде далече от морето които им са близо спотовете до Гърция и Турция е ясно че ще предпочетат да карат там ,а не да бият път до морето и да няма вятър.И аз също ще го :#@: :#@: :#@: нашето моренце.Ясно е че човек който кара само на прогнози няма да харесва голям материал, тези хора не ги съдя защото и аз да съм и аз така ще мисля.Хубаво е да се пише малко повече конкретна информация, хората да знаят какво да изберат.Гледам и аз също във форума че в момента има много писания които нямат почти никакъв смисъл(някой може да ми се сърди ама това е мойто мнение).Това е единствения форум в който се пише и дано не стане като някои други в които коментарите са нещо от сорта: Smile :D Wink и т.н.Ще бъда много разочарован.
 Може да не живеем на супер място ама все пак имаме море, а и до нас има супер дестинации за каране.Всяка година ми идват на гости едни словаци със сърфовете си.И съм им се чудил на акъла защо мъкнат 1000 км оборудване а може и да не карат.Миналата година им ходих на гости като видях в какво нещо карат и се хванах за главата.Някаква кариера за пясък,мръсно малко препълнено с рибари не знам как да го неръка нещо си.Освен това става водата е студена вятъра е отвратителен(много поривист) и пак има хора които карат.Така че да не се оплакваме ние тук в БГ ами трябва да караме.
 Познавам няколко човека любители на малкия материал които само говорят че в БГ няма вятър и не им се карат платна над 6 м2.Тези същите са първи пролетта по спотовете и опъват платна над 8.5 м2
 
Online

Юли
Администратор
******
Публикации: 5453


The idea is to die young as late as possible


« Отговор #21 -: 03.02.2009 01:35 »

Според мен трябва малко да се разделят нещата. Не може да се очаква от един начинаещ да подкара слаломно оборудване, не става и с wave такова, но там го разбира веднага. Има тема за настройки на оборудването която засяга повече детайли, но и там като че ли няма достатъчно съвети за начинаещите. Също имаше и тема в която прехвърчаха леки искри между стиловете :О: Заглавието на темата показва четрите основни стила в този спорт, и за да можеш да ги практикуваш трябва да си достигнал определено ниво. Всички те са свързани с допълнителна инвестиция, но наистина race i formula оборудването водят класацията. Ще се опитам с по две думи да дам някаква представа на начинаещите за отделните стилове, но пак да кажа, практикуването им става на по-късен етап. Който иска може да добави или да ме поправи, накрая ще систематизирам информацията и ще я прикрепя в първото мнение.
  • Wave - практикува се предимно на големи океански вълни, но в последно време производителите се обърнаха и към европейските потребители с дъски пригодени за по-малки вълни. Карането е сходно с хавайския сърф, използва се наклона на вълната за да се пързаля по нея, правят се различни фигури, много от които и във въздуха. Не е задължително да се карат на силен вятър, но колкото по-силен е той, толкова по-малки са дъските. Мачтата е желателно да е с повече карбон заради динамиката и по-голямата здравина и да е RDM (с по-малък диаметър), тежеста и в случая не е от голямо значение. Гика по мои наблюдения трябва да е алуминиев (задължително изпитана марка). Лапичките са относително къси защото стойката на уиндсърфиста е по-изправена. Кара се най-вече с кръстен трапец. Налъмите са три. Удължителя не е претенциозен. Платното е армирано (подсилено). Финката е малка и е извита като полумесец. Базата е предвидена за този стил.
  • Freestyle - практикува се предимно на гладка вода, дъските са по-симетрични и са пригодени за лесно маневриране, обикновенно са около 100л. Тук не присъства класическото каране, целта е да се направи колкото се може по-красива и сложна фигура, може да се направи аналогия с фигурно пързаляне с кънки. Налъмите са три. Мачтата е желателно да е RDM и да е максимално олекотена. Платното е със специален профил позволяващ лесното му превъртане. Гика е добре да е алуминиев, защото е по-жилав. Кара се с кръстен трапец, лапичките са къси, стойката изправена. Удължителя не е претенциозен. Финката е подобна на трапец, широка и къса.
  • Freeride - най-масовия стил. Практикува се при всякакви условия, за слаб вятър с големи дъски и платна, при силен вятър съответно по-малък материал. Дъските са предвидени да се карат на гладка вода, чоп, и някои от тях и на вълни. Налъмите са три или четри, и са по-към центъра на дъската, трапеца може да е седалищен или кръстен, лапичките са относително дълги. Мачтата и удължителя не е нужно да са от висок клас, гика също. Предвидени са и камберни, и безкамберни платна, финката е права с лека извивка назад.
  • Slalom - практикува се предимно на гладка вода, но дъските са пригодени да се справят отлично и в чоп. Както каза Емо слалом и рейс са синоними. Дъските са с четри налъма (изнесени силно навън), имат широка задница позволяваща да се слагат голям диапазон платна. Използва се в състезателни условия, когато трябва да си екстремно бърз, и да имаш постоянна висока линейна скорост. Финките са прави и значително по-дълги от класическите (freeride). Платната е желателно да са камберни (за състезания - задължително) с карбонови лати, мачтите 100% карбон, гика също карбонов. Оборудването е предвидено да се кара както и на относително слаб вятър, така и на изключителен overpower. Трапеца е седалищен, лапичките са с променлива дължина, стойката е доста наклонена назад.
  • Formula - практикува се предимно на гладка вода. С добро оборудване и подходяща техника, може да се глисира стабилно при вятър около 4м/с. Дъските са широки (1м) и къси, налъмите са четри или пет. Финката е права и дълга (50см-70см), и е от съществено значение за карането. Трапеца е седалищен, мачтата, удължителя и гика са от най-висок клас. Платната са камберни, с карбонови лати, при повечето производители са предвидени само за мачти с нормален диаметър. Loft примерно имат варианти както за RDM така и за SDM. Лапичките, както и при слалома са с променлива дължина, използването на система за регулиране на профила на платното е повече от желателно. Дъските позволяват карането на най-големите платна произвеждани до момента.
Online

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, PureLip 4.7, PureLip 5.4, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0, 11.0
Wings: Quarto 105L, Zeeko 4.0, Unifiber 4.6, LoftSa
daniel
Отнесен от вихъра
****
Публикации: 424


SeaWolf


« Отговор #22 -: 03.02.2009 13:29 »

Благодаря Юли - точно така систематизирано си представях и аз обяснението...
Лично аз ще очаквам с интерес продължението....
Ще може ли да се посочват и спотовете където е удобно да се практикуват отделните стилове....
И друго - аз на моето ниво - излизане на глисаж какво карам... просто уиндсърф ли ???
Online

Адреналинът е най-добрия наркотик.... Smile)
Sunny
Администратор
******
Публикации: 6442WWW
« Отговор #23 -: 03.02.2009 13:57 »

daniel докато се ориентираш към кой стил ще се насочиш караш freeride дъска, която е подходяща за всякакви  условия, но ако искаш постижения за скорост по-нататък трябва да имаш рейс оборудване, а ако се ориентираш към вълните ще е малко уейв оборудване. В началото се започва задължително с фрирайд дъска - това е най-добрия избор, а и ако вземеш такъв литраж който е подходящ за килограмите ти можеш да я караш и по-нататък на слаб вятър с по-големи платна. По принцип това, което препоръчвам аз на всички начинаещи е задължително да отидат на училище и да карат голяма швертова дъска, за да научат спокойно основните движения. След това, когато вече купуват свое оборудване, дъската трябва да е само с финка (без шверт) и в зависимост от килограмите на начинаещия, литрите да са между 130 и 160. Платно пак в зависимост от килограмите на каращия и литрите на дъската - да е между 6.5 и 7.5 квадрата. Разбира се винаги има изключения свързани с това дали става дума за мъж или жена и все пак на какви условия ще кара и какви са уменията му в моемнта. Но гледам винаги това, което се купува да е перспективна инвестиция - тоест да могат да се карат поне няколко години.
Затова в началото фрирайд, после вече сами ще знаете какво точно искате OK
Online

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
daniel
Отнесен от вихъра
****
Публикации: 424


SeaWolf


« Отговор #24 -: 03.02.2009 16:13 »


 
Затова в началото фрирайд, после вече сами ще знаете какво точно искате OK
Това ми звучи много библейско.... "В началото бе фриирайда..!!!!"
Online

Адреналинът е най-добрия наркотик.... Smile)
Юли
Администратор
******
Публикации: 5453


The idea is to die young as late as possible


« Отговор #25 -: 03.02.2009 20:16 »

Добавих и останалите стилове
Online

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, PureLip 4.7, PureLip 5.4, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0, 11.0
Wings: Quarto 105L, Zeeko 4.0, Unifiber 4.6, LoftSa
emo
Отнесен от вихъра
****
Публикации: 382« Отговор #26 -: 03.02.2009 21:30 »

И друго - аз на моето ниво - излизане на глисаж какво карам... просто уиндсърф ли ???

Значи,омбре въобще не се притеснявай,карай си за кеф.
Всички в БГ сме горе-долу на едно ниво. А то с две думи е много ниско! Делят ни един от друг може би няколко водочаса каране на по-сериозни условия...

Относно слаломните карачи, имаме не повече от 2ма или 3ма,които се занимават отчасти сериозно.Ходят по състезания на PWA (или по точно само на едно-това в Алачати),инвестират всеки сезон десетки хиляди евро в оборудване и екипировка,търсят спонсори, ходят на лагери и т.н. Всеки може да види в годишната ранклиста на кое място на PWA сме като състезатели....
За останалите какво да кажа? Ходил съм на регати (да гледам) 75 % нямат завършен джайб на вехата....

При уейв-райдърите картинката е още по-плачевна. Тук пък май нямаме нито един състезател.
Всички се каним :"аре, тази година фронт лууп-а,догодина бек лууп-а,по догодина килър лууп-ове" и т.н. и нищо!
Аз лично съм виждал не повече от 4 до 5 човека да извъртят  и приземят чисто салто. Още толкова съм виждал изобщо да се пробват...
Да не говорим за други фигури или комбинация от фигури и скоци.
Не стига това, ами при истински добри условия за уейв,които стават много рядко по нашето черноморие,местните карачи просто ги няма.
Това важи особено за тези по южното черноморие....

За Фриистайлърите-същото!
В БГ има точно 3ма,които наистина е удоволствие да наблюдаваш. От тях само един е участвал в истински състеания,печелил е нещичко и е що годе в час за какво става въпрос...
Всичко друго се опитва къде успешно,къде не едни и същи 3 или 4 трика....

Сега,не искам да бъда разбран погрешно! Не визирам никого конкретно,още по-малко пък да се заяждам за нещо!
Аз самия все още съм страшно зле като сърфист и не претендирам за нищо!
Но нека на всички ни да стане ясно,че сме страшно зле. Ама наистина много зле...Както между другото и във всяко едно отношение в тази шиб :X:на държава и е важно да си знаем мястото. А то е на...нали знаете къде на географията Smile
Ще се радвам ако поне малко сте се "жегнали" ,провокирал съм някого и поне малко поговорим за сърф.

А...още едно нещо много показателно се сетих колко сме назад....
Преди нова година,около Октомври се регистрирах в Windsurf.gr
Имах конкретно питане,в раздел места за каране,към пичовете гърци,къде точно-на кой спот се кара на о-в Крит,понеже планувахме да отидем там за НГ.
Познайте колко отговора имах за 2 месеца??? Нула!!!
И то само защото съм там некакъв кирлив Вулгарин осмелил се да пита за инфо...
Не ми се мисли, какво би станало ако пусна пост там на тема "РД на Джими","Корояди","парников ефект" и т.н.
Пак моля,нека мнението ми да не се приема ЛИЧНО!
Просто нека малко да си отворим очите,а не да си живеем в сладки илюзии или заблуди....
Online
lukcheto
Off Line
*********
Публикации: 2340« Отговор #27 -: 03.02.2009 22:17 »

И друго - аз на моето ниво - излизане на глисаж какво карам... просто уиндсърф ли ???

Возиш се, с потенциал за мислене/ОСЪЗНАВАНЕ как да направиш целия процес по-контролируем и по-лесноват  oops
 
След първия успешен джайб и придобиването на увереност до степен желание за пробване на дъгджайб, ще дойде и "откритието" (според това какво те кефи като чувство) :О:

Примерно, с придобитата увереност и комфорт, докато се возиш ще гледаш/надничаш какво правят "съседите" без да се притесняваш за човка, ще си бръкнеш два три пъти в носа oops, ще провесиш ръка за почивка или за handwash във водата, ще да си оправиш/почешеш косата/скалпа или просто ще се сетиш че е за лосион... Е, това по моему е момента след достигането на който и ще започнеш да мислиш какво те кефи повече дали да теглиш тегели като шивач(леко скучновато!), или просто е по-гот да правиш скок подскок, да се поразхождаш по дъската и да чуваш от брега подвикванията "ууууу-ху, брао бе" или "евалааа"  или "Айде Нетииии (пардон !) Даниии  oops

И така...'баси как ми се кара вече!!!!!!!! :О: Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Yeee Yeee Yeee Yeee

ПП  всякакви прилики с действителни лица е случайна и автора не е целял да заасегне никой с настоящия пост @->-
Online

"Stop chasing shadows, just enjoy the ride" bravoo
~ фaNatic SkaTe/85l~the RoCk~
~Jo Jo is back home/67l~
~Гaa mАНiК/3.3m2~nuHko~
~Ka.KiLLeR/3.7m2~WaVe ASSassIN~
~Vandal Enemy/4.5m2~WANTeд.No.2~
~Idol/4.0m2~TheFlY~
~Idol/4.8m2~BillY~
d-r
Духовит
**
Публикации: 103« Отговор #28 -: 03.02.2009 23:00 »

Аз много не разбирам от windsurf ама термини като slalom и formula,не са ли от яхтинга,ските и автомобилизма?
Online

witchcraft chakra 94,UTB north shore-doctor 84 wave,SUP-10,6  RRD
neil pryde zone-3,5,neilpryde search-3,9,north sails ice 4,2neilpryde combat-4,7,neil pryde atlas 5,4,northsails duke-6,4
Юли
Администратор
******
Публикации: 5453


The idea is to die young as late as possible


« Отговор #29 -: 04.02.2009 00:09 »

Аз много не разбирам от windsurf ама термини като slalom и formula,не са ли от яхтинга,ските и автомобилизма?
Докторе, вместо да скромничиш, подбутни едно рамо за раздела :D

Просто нека малко да си отворим очите,а не да си живеем в сладки илюзии или заблуди....
Емо каква е тая депресия дето те е налегнала? Я виж събота, неделя и понеделник какви ветрове се размятат по морето --<
Online

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, PureLip 4.7, PureLip 5.4, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0, 11.0
Wings: Quarto 105L, Zeeko 4.0, Unifiber 4.6, LoftSa
Страници: « 1 2 3 »   Най-горе
Печат
Отиди в: