23.09.2021 09:25
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на кайт оборудване F2 Kiteboarding, Liquid Force, Underground Kite Boards.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons Разпродажба на гумирани неопрени

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »
 51 
 -: 28.06.2021 10:07 
Автор Peahi - Последно мнение от Peahi
Така, Тенерифе е един от Канарските острови. Опитът от, който пиша е базиран на 2 ходения - едно двумесечно февруари и март 2017 и едни прекрасни 8 месеца 2020 (ноември - юни) като 95% се отнася за wave spot-а Cabezo в града El Medano. Мястото е ок и за средни умения и за напреднали, като тук South Bay e по-гладко bump&jump, няма  скали и има повече уинд/кайтисти, че и сърфисти. Най-ветровито е лятото и двата прикачени клипа са от тези периоди.

Директно може да се видят нещата тук:

Вятър - https://cabezo.bergfex.at/

Камера - https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/espana/canarias/santa-cruz-de-tenerife/playa-el-cabezo.html?fbclid=IwAR2BEid8TmGBufBvdVjBlVsq2nQNh1E-8P38khRmz59gxV_b1sjpm4-RpbA

Преди всичко, ако ходите е препоръчително да си направите частна здравна застраховка, тъй като островът има и планини и вятър и скали и е по-добре сигурно да се играе. Общественото здравеопазване въобще не е зле, но за цената на една добра частна застраховака си струва.

Полети: Спотът от България се стига обикновено с прекачване в Испания, например Барса или Мадрид. 9 - 10 часа не мърда. За сметка на това, последния път летях с Ryanair за 10 евро без багажа. За един бордбег по принцип излиза между 30 и 60 евро на полет, тоест 120 евро за уиндсърф бег багаж в едната посока. На мен лично (63кг) за спота са ми достатъчни 1 дъска (80литра) и 2 платна (4.4 и 5.0), което се събира в по-голям чохъл или добър усърф бег. TFS е на 15 минути и около 15 евро от Медано.

Екипировка може и да се наеме, от Surf Hub Tenerife, TWS и Godzilla https://www.godzillasurfshop.com/.

Метео условия: Средната температура в тези месеци е била около 20 градуса, без големи амплитуди през нощите. Водата е 17 - 21 градуса според сезона. Вятърът, на който се кара най-много е СИ, обикновено или 19 - 24 възела или 22 - 30, като за мен най-точна е superforecast прогнозата в https://www.windfinder.com/weatherforecast/tenerife_el_cabezo както и в windyweek-a https://www.windyweek.com/spots/spain-las-palmas-canary-islands-tenerife-el-medano-surf-center-playa-sur Smile Най-силният и надежден сезон е лятото. Другите най-ветровити месеци за мен са били октомври и февруари/март.

Разбира се в най-добрия случай, има и дни/седмици, които са епични, тоест духа 25 - 40 възела 5-6 дена и на края на тези периоди вълните са спокойно 2 метра, че и още.  Екипировка в тези условия често се чупи, тъй като спотът е скалист а вълната е бърза.
В по-лошите случаи на две седмици има един ден с около 20 възела. Има и едно събитие т. нар. Калима при което вятър носи топлина и пясък от Сахара и препоръчително човек да носи шал/маска или да си седи вкъщи, ако е по-силно.

Информация за скалите: https://medium.com/james-mccarthy-price/spot-guide-el-cabezo-tenerife-21ea2bb01b96 на баш Кабезо бункера се кара главно на high tide, т.е. на прилива. Има и таралежи...та най-добре е човек, ако кара там да огледа мястото при отлив (обикновено сутрин) и ако кара=пада там да е внимателен и да не стъпва докато не се стигне по-плиткото.

Спане/Accomodation: Много Airbnb възможности, като за по-продължително време, например поне 2020 беше около 900 EUR/месец.

Допълнителна информация Smile

Има и клиники, дори бол - от про слалом, буквално тренировки с Matteo Iachino и подобни до фриистайл и уейв  :Sunny:. По принцип са зимата, но от Ковид се местят. Водят ги хора като Victor Fernandez, Marc Pare, Dieter Van Der Eyken, Colin Whippy Dixon.

Най-добре е човек да се свърже директно, по телефон е препоръчително, със:

https://tws-windsurf.com/
https://www.dpc-tenerife.com
https://www.surfhubtenerife.com/portfolio-items/summer-clinics-with-dieter-van-der-eyken/

Ако това не стига като инфо, може да ми се обадите 0883444223.

 52 
 -: 27.06.2021 23:17 
Автор dee - Последно мнение от dee
финката със лифт се нарича фойл Wink
явно в Бургас не духа, след като ти се налага да четеш толкова тежка, научна литература  :О:
Един приятел, застъпник на вертикалния лифт ми казва: Ето на, фойлът е еволюирала финка. Отговарям:  Не, фойлът е революирала финка.  :D
В Бургас наистина не духа. Вървят само онези, които очевидно не спазват законите на физиката. Революционери разни.
Иначе спорът за финките и глисажа го започнаха други. На мен просто ми стана интересно. Но то си е интересно. Нютон срещу Бернули! Кой сега е номер едно?  Cool

 53 
 -: 25.06.2021 15:12 
Автор dee - Последно мнение от Shaka
За съжаление всичко ,което получаваш в този живот е за сметка на нещо друго , което губиш (важи и за уиндсърфинга ).В случая губиш скорост според мен , контрола си е наред с меките финки.

Хе, хе - прав си абсолютно. Ще ви припомня един цитат от една чудесна книга : "Малкия принц" ....... "В света нищо не е съвършено" казла лисицата

 54 
 -: 24.06.2021 22:31 
Автор dee - Последно мнение от nikyzlatanov
. Но огъването не трябва да е за сметка на контрола


За съжаление всичко ,което получаваш в този живот е за сметка на нещо друго , което губиш (важи и за уиндсърфинга ).В случая губиш скорост според мен , контрола си е наред с меките финки.

 55 
 -: 24.06.2021 17:25 
Автор dee - Последно мнение от Shaka
А, бе и така може, ама да не забравяме за 'много гадничкото' нещо ...

 56 
 -: 24.06.2021 16:01 
Автор dee - Последно мнение от superfreak5
финката със лифт се нарича фойл Wink

когато ми е една идея слабо за да изглисирам, си слагам 1-2 кв м  по-голямо платно или 10-20 л по-голяма дъска. никога няма да разчитам на 3-4 см по-дълга финка. Та, влиянието на сантиметрите на финката върху "лифта" е нищожно.

явно в Бургас не духа, след като ти се налага да четеш толкова тежка, научна литература  :О:

 57 
 -: 24.06.2021 13:47 
Автор dee - Последно мнение от dee
http://www.blackdiamondfins.at/en/fin-theory/20-32-the-flow-situation-including-lift/
Най-после! Излиза , че огъването наистина е единият фактор. Страничният лифт придобива вертикална компонента, както писа nikyzlatanov. Но огъването не трябва да е за сметка на контрола. Другият фактор явно е моментът, който създава хоризонталният лифт върху финката, последната бидейки хваната отгоре за дъската. Но и този  вертикален лифт, мисля, се експлоатира умерено, иначе в долния край финките нямаше да се стесняват.
In general this vertical force is seen to be a positive factor enabling the windsurfer to achieve a higher top speed. But this is only possible if the trim of board and rig are in harmony with this force.
Моят извод е, че веоятно има такова животно като вертикален лифт при финките, но то е доста екзотично. Което пък не е задължително недостатък.

 58 
 -: 22.06.2021 14:27 
Автор Юли - Последно мнение от Юли
За утре също има следобедна сесия, която никак не е лоша. Ще бъде горещо, дъжд не се очаква...

 59 
 -: 20.06.2021 18:43 
Автор dee - Последно мнение от Юли
https://windsurf.bg/forum/index.php/topic,837.0.html

 60 
 -: 20.06.2021 14:06 
Автор dee - Последно мнение от nikyzlatanov
Преди години четох една статия написана от дизайнер на финки (за съжаление не си спомням името му),в която той обясняваше разликата в твърдостта на финките, както и още много други интересни неща.... С меките се изглисира по-рано точно поради факта ,че при огъването на финката подемната сила не е точно хоризонтална .

Страници: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »