Кайт, уиндсърф, ски, екстремни спортове

Екстремни спортове => Прогнози за времето и вятъра => Темата е започната от: Valio76 в 05.03.2012 08:48Титла: язовир Огоста
Автор: Valio76 в 05.03.2012 08:48
Само за три дни язовир Огоста се размрази на 95 процента и след максимум месец водата ще е с идеална температура за каране на сърф с неопрен. Сега е 2 градуса а около 5-ти април ще е 8-10 градуса. Снимката дето съм снимал язовира от високо и е  почти целия в лед е от 2-ри март  а другите два са от вчера 4-ти март вечерта.


Титла: Отговор: язовир Огоста
Автор: Valio76 в 15.03.2012 21:04
Ето снимки от днес на обяд преди да отида на работа. На първата снимка се вижда спота за каране едно заливче в дясно от двете дървета на снимката. Жалко че не бях свободен  иначе да съм открил сезона вятъра беше средно 13 метра в секунда а и температурата на въздуха  беше същата 13 градуса. А на последната снимка съм снимал островчето намиращо се до спот номер 2 от което лятото скачаме но за съжаление водата в язовира е спаднала с 7 метра воден стълб и сега е полуостров но след стопяването на снега в района на връх Миджур и връх Ком ще се напълно до края на май и ще става за скачане.


Титла: Отговор: язовир Огоста
Автор: Valio76 в 15.03.2012 21:44
Забележете и най високото ниво на язовир Огоста то е от по- миналата пролет май 2010 година, когато за да достигне максимално ниво и да потече преливника оставаха само 5 метра воден стълб. А на последната снимка е пък най- ниското ниво от както е завирен язовира снимал съм я януари тази година. Хубавото е, че в стара планина има над метър сняг и като се стопи ще компенсира липсата на поне 4-5 метра воден стълб вода в язовира. От както направиха водната централа вец Огоста нивото на язовира играе без проблеми всеки сезон с по 4-5 метра а преди почти не мърдаше. Ако някой реши да кара на язовира от началото на април  да звънка на тел 0882500303 ако има някаки затруднения с намиране на мястото за каране. В неделя ще ходя да засаждам райграс на мястото където си риговам платното ще правя полянка 3 на 5 метра дано тревата не подивее и да се смеси с местните храсталаци и бурени. Полянката ще се ползва както за риговане така и за плаж лятото.


Титла: Отговор: язовир Огоста
Автор: polkovnika в 15.03.2012 22:42
 :Sunny: :Sunny: :Sunny: :Sunny: :Sunny:

А бе много го обичаш този язовир.Защо ли?

 :o<: :o<: :o<: :o<: :o<: :o<: :o<: :o<:


Титла: Отговор: язовир Огоста
Автор: Valio76 в 16.03.2012 07:32
Както повечето от вас обичате Дъбник така аз Огоста може би ,защото ми е на два километра от нас и съм почти всеки свободен ден там или правя крос до там  или лятото съм на плаж или на плуване :D или със сърфа. :D Със сигорност нямаше да го харесвам този водоем ако бях жител на двете села Живовци и Калиманица който са  под вода и са ме отчуждили но това е болна тема на доста хора жители на Монтана ,който вече са на преклонна възраст.Не обичам времето на Тодор Живков ,но не мога да скрия от вас ,че тази придобивка за Монтанци е именно от неговото време. Този водоем ако беше до София да е пълно с джетове лодки,сърфове, водни колела и др. А тук се мотам само аз  и 40-50 рибари и това е. Малко хора са карали сърф на този водоем но повечето го харесват не знам, защо всички  карате  на Дъбник при условие,че само на 100км от София се намира Огоста. Но всеки си решава сам къде,кога и какво да кара. Аз карам тук защото ми е най  близо а и северозападния вятър първо от тук минава. Yeee  Ако имах повече пари щях да карам сърф само на Острова и ски  на Боровец но карам предимно сърф на Огоста и  ски на Ком. С пожелание на  всички повече дни на вода през този сезон и повече вятър. :OK:


Титла: Отговор: язовир Огоста
Автор: polkovnika в 16.03.2012 14:07
 OO OO OO OO OO OO OO
Аз минавам последно време често през Монтана.Обещавам да го пробвам. Ще ми бъде приятно да се запознаем. Има ли вятър за по-малък такъм? За Турция почти винаги се кооперираме за да ни е по-лесно.Ти си сам и ти е по-трудно да си го позволиш. Намери си компания и си делете разходите. По този начин ще си с нас на турските спотове. А иначе си за завиждане - само на 2 км. от язовира. Не забравяй - Кефа цена няма!
 :o<: :o<: :o<: :o<: :o<: :o<


Титла: Отговор: язовир Огоста
Автор: Valio76 в 16.03.2012 15:22
Има и друга една поговорка,че мерак се гаси със пари. Няма безплатни кефове а сърфа е много скуп спорт но  е голям кеф да се практикува. Относно карането на малък материал ;вятъра е същия като на Дъбник но язовира е много по- голям. Когато тук задуха след час два и на Дъбника почва така ,че със каквато квадратура се кара на Дъбник с такава и на Огоста. Според мен на Огоста е добре да вземеш ако имаш дъска около 90- 100 литра и платно 5 квадрата, защото за 75 литра с 3.7 квадрата не духа често максимум 3-5 дни годишно. И разбира се трябва да следиш дали има прогноза да не дойдеш когато язовира е гладък на тепсия.


Титла: Отговор: язовир Огоста
Автор: polkovnika в 16.03.2012 15:45
 :Sunny: :Sunny: :Sunny: :Sunny: :Sunny: :Sunny: :Sunny: :Sunny:

Мерси за инфото.

 :Sunny: :Sunny: :Sunny: :Sunny: :Sunny: :Sunny: :Sunny: :Sunny:


Титла: Отговор: язовир Огоста
Автор: The Bear в 20.03.2012 00:20
А на последната снимка съм снимал островчето намиращо се до спот номер 2 от което лятото скачаме но за съжаление водата в язовира е спаднала с 7 метра воден стълб и сега е полуостров но след стопяването на снега в района на връх Миджур и връх Ком ще се напълно до края на май и ще става за скачане.

Абе, Вальо, откъде изрови този камък, бре? Като го заравни водата  :shock:, с моя късмет баш в него ще се натреса с финката.
Съвсем скоро, на някоя прогнозка може да се видим, тъкмо ще видим дали пак ще ми стане зле от твоя язовир  hmmmm
Естесвено е обаче, да открия сезона първо на местната локва.


Титла: Отговор: язовир Огоста
Автор: Valio76 в 20.03.2012 08:06
Няма да се удариш в камъка защото той е до спот номер 2 с вълните и се намира на 4км от мястото където караме може да го видиш от близо ако получиш повреда например скъсано каре и точно до него ще те издуха  вятъра. Миналата година излизам на брега  и гледам едната джапанка ми е няма вятъра е издухал прибрах  оборудването в колата и отидох да я търся, намерих  я точно зад този камък вълните я бяха изхвърлили на брега. Също така една година както си карах скъсах карето на сърфа  и ме издуха със сърфда точно на този бряг. Не бой со камъни тази година като беше най  -ниско нивото на водата в язовира един ден ходих на мястото дето карам и строших над 20 циментови стълба останки от някогашни огради за да не си строша сърфа в тях. Така ,че на два километра един от едната и един от другата страна няма нищо по дъното което да закачиш като караш със финката. Даже в събота ходих до мястото за каране и засадих райграс направил съм една полянка за ригване на платна с размери 6 на 3 метра. Дано някой идиот не е изрови с кросов мотор или с някой джип докато тревата израстне. Виж клипа е сниман от мястото където ако получиш повреда по сърфа щеш нещеш ще пристигнеш в далечината се вижда къде караме там от където идва вятъра е местноста фунията с локалното усилване. На снимката се пада в десния ъгъл.


Титла: Отговор: язовир Огоста
Автор: Valio76 в 20.03.2012 12:56
Ето снимка на засадената от мен полянка, остава само и да изникне тревата и ще е супер за риговане на платна от 4 до 12 квадрата.


Титла: Отговор: язовир Огоста
Автор: valko в 20.03.2012 14:03
Сега разбираш ли защо всички ходят на Дъбник  (:-pp)
Просто не им се налага да се занимават със земеделие  ;)


Титла: Отговор: язовир Огоста
Автор: Valio76 в 20.03.2012 14:20
Спорта иска и малко жертва на свободното време за около половин час засадих тревата. Сега остава  да израсте. И тук има някаква трева но не в изобилие.


Титла: Отговор: язовир Огоста
Автор: valko в 20.03.2012 15:06
Няма трева - сигурно заради арсена във водата


Титла: Отговор: язовир Огоста
Автор: polkovnika в 20.03.2012 16:03
 OO OO
 НАИСТИНА ЛИ?
 wall wall 


Титла: Отговор: язовир Огоста
Автор: Shaka в 20.03.2012 17:00
Ето снимка на засадената от мен полянка, остава само и да изникне тревата и ще е супер за риговане на платна от 4 до 12 квадрата.

Да не стане като във вица за английската ливада ...... садиш, косиш и поливаш и след ... 100 години имаш истинска английска ливада  :D


Титла: Отговор: язовир Огоста
Автор: valko в 20.03.2012 17:04
OO OO
 НАИСТИНА ЛИ?
 wall wall  

Миии да аз не бих пил  :aaa ne:
Май и рибари няма  oops Що ли hmmmm


Титла: Отговор: язовир Огоста
Автор: Valio76 в 20.03.2012 18:17
Рибари има и риба също вече 19 сезон на сърф ще ми е и още съм жив а не е като да не съм пил вода от там нали като има режим на водата пускат на Монтана от там да пием. На острова трева хептем няма пък всички ходим да караме там просто тук брегът на язовира е каменист и лятото  е страшна жега пролетта и да израсте трева лятото от жегата всичко изсъхва и към авгус септември брега изглежда  все едно язовира се намира в суптропичен климат :)


Титла: Отговор: язовир Огоста
Автор: The Bear в 20.03.2012 21:54
Според мен няма трева, защото това доскоро явно е било дъно. Като слушам Вальо, нивото варира много, крайбрежието ту е под вода, ту е на сухо. Отделно, наистина брега е каменист, бе не е хич комфортна играта с риговането и разнасянето на голям материал.

Най-тучна е моравата на Врачанския, щото е подхранвана години наред с изкуствен тор  (:-pp) директно от производителя  :D. Лошото е, че освен че е малко, язовирчето предлага и подводни изненади близо до брега. Най-добре се кара на неистов вятър за <=4кв. с малка дъска, тогава и финката е малка, а вълните големи, студът обикновено голям, тигелите бързи и къси.


Титла: Отговор: язовир Огоста
Автор: Valio76 в 20.03.2012 22:20
Прав си Цецо. Нивото играе с по7-8 метра на година и там дето се вижда на снимките миналата пролет беше залято всичко с вода. Има полянки с трева но август- септември се налага носенето на платното от мястото на риговане на по 80-100 метра до  водата. Най-готино е април-май когато нивото е на максимум и е до тревата. Според мен всеки кара там където му е най- близо на хората от София това са язовир Огняново, Дъбник и Искър. На мен е Огоста на Цецо Врачанския ,после Огоста и след това Дъбник. В България най- често се кара на северозапъден вятър и той- е най силен в дунавската равнина така,че всеки водоем става за каране стига да има 200см дълбочина на водата в него да не дерем финките. Цецо в понеделник го дават силен вятър може  да откриеш сезона във Враца и на следващата прогноза началото на април да дойдеш да покараш на Огоста с малката дъска на някоя силна прогноза, на Огоста най силни са прогнозите от месец април и май и най много юни после юли и август става самои за формула после ветрове има чак септември и октомври. Юли и август става от време на време за седем-осем квадрата но това е 2-3 дни в месеца.


Титла: Отговор: язовир Огоста
Автор: Valio76 в 08.04.2012 17:03
Днеска открих сезона на язовир Огоста карах окпло час и половина темепература на въздуха 12-13 градуса вятър средно 10 метра на поривите достигаше 16-17 метра карах с дъска 106 литра и платно 6.0  Водата е бая студена 8-10 градуса максимум. На два пъти на поворотите се топнах и на пръстите на ръцете не е особенно приятно.


Кайт, уиндсърф, ски, екстремни спортове | Powered by SMF 1.1.21.
© 2017, Simple Machines. All Rights Reserved.