Кайт, уиндсърф, ски, екстремни спортове

Екстремни спортове => Уиндсърф => Темата е започната от: Woody в 28.04.2005 05:28Титла: Прекачване
Автор: Woody в 28.04.2005 05:28
Много ще съм благодарен, ако някой може да ми каже защо всеки път като изправям платното с въже от водата, носът на дъската рязко се извърта срещу ввтъра и прекачвам? Много е неприятно, защото освен, че не мога да тръгна като хората, ами платното ме бута обратно във водата :cry:


Титла: Прекачване
Автор: Юли в 28.04.2005 22:47
Няколко възможни причини:
1. Натискаш много на задния крак.
2. Дърпаш (затваряш) много със задната ръка.
3. Навеждаш мачтата назад.
4. Предния ти крак е пред мачтата
5. Малка ти е финката.


Или всичко накуп :)
Дано съм ти бил полезен...другият път да показваш:)


Титла: Прекачване
Автор: Sunny в 29.04.2005 05:15
С изправянето на платното даваш мачтата веднага напред, затваряш със задната ръка, за да хванеш вятър и дърпаш предния крак зад мачтата възможно най-бързо.


Титла: Прекачване
Автор: vlad в 14.05.2005 07:18
По всяка вероятност това се дължи най-вече на навеждане на мачтата към кърмата.
Това разположение на дъската определено е нежелано. Можеш да го предотвратиш по няколко начина:
1. при вдигане на мачтата дръж перпендикуляр между нея и дъската. Това изисква краката ти да бъдат СИМЕТРИЧНО разположени спрямо мачтата. Ако задният ти крак е по-далеч, напълно естествено е, без да усещаш, да натискаш на него, а това означава само и единствено - КАЧВАНЕ.

2. Дори и да не е перпендикулярна мачтата на дъската, дръж стартшкота така, че да минава през степса - връзката между мачтата и дъската. Липсата на симетрия при краката дава и този проблем, че изнася тежестта на ветрилото назад от вертикала на мачтата, а това кара дъската да завива срещу вятъра.

Ако изпълниш тези условия гарантирано при вдигане на ветрилото проблем няма да получиш. Стои обаче проблема с тръгването, а той се решава по начина, който ти е посочила Съни.

В момента, в който ригът - мачтата, ветрилото и гика, е над водата, най-вече той ти е и средството за управление. Ако наклониш мачтата към кърмата - дъската бяга срещу вятъра и обратно - като я наклониш към носа - тръгва по вятъра. При нежелано движение на дъската
НАВЕДИ мачтата в противоположната посока.

УСПЕХ!!!
Ако не е ясно нещо - питай пак! А, ако се видим - ще покажа :wink:


Титла: Прекачване
Автор: Woody в 14.05.2005 07:29
Vlad, Sunny, Юли, при първа възможност ще черпя. Много благодаря, не знаете колко много ми помагате и ми спестявате страшни мъки и падания. Този форум е просто върхът :D  :lol:  :wink:  :D


Кайт, уиндсърф, ски, екстремни спортове | Powered by SMF 1.1.21.
© 2017, Simple Machines. All Rights Reserved.