Кайт, уиндсърф, ски, екстремни спортове

Общ раздел => Разговорилня => Темата е започната от: tenet в 07.09.2005 15:14Титла: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: tenet в 07.09.2005 15:14
 :( Възможни проблеми в Турция от пресен мой опит: :(

1. Засичат за превишена скорост с антирадар от движещ се насреща полицейски автомобил!!!!!!!! Нямате никакъв шанс. Май минималната глоба е 92 лири. За леки коли мах. скорост е 90км/ч, а за бусове 80 км/ч. Ако ви спрат искaйте да не ви пишат акт и да платите на ръка (тогава сумата става на две). Ако не се навиват жандармите (като моя случай), плащате на митницата цялата сума като попове. Не си мислете за антирадар или го скрйте на супер място защото глобата е 1000 лири и зандан!!!!!!!!!

2. Написаха акт (жандармите) за 700Евро на един румънец, че се гмурка и лови риба с харпун от Челик към дифузора ????????????? Твърдели че от Челик та чак до Wave спота било някаква зона забранена за гмуркане и лов на риба ??????????????? А бе имайте едно на ум ако се гмуркате с харпун.

3. От българска страна на новата митница в Лесово най близката бензиностанция е на 35км. Да не останете без гориво точно като мене. Едни полицаи уредиха да ми донесат 5 литра. Естествено платих си го тройно. То се оказа сетне че в района това си е бизнес. За радост сега строят на самата митница нова бензиностанция май OMV.


Титла: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Ivo в 07.09.2005 16:10
Тенко, тъкмо мислех и аз да отворя подобна тема! Явно не съм единствения изгорял!  :x

С няколко думи - ако не караш с точно разрешените км/ч (+ максимум 5 км/ч), никакъв шанс няма да ти се размине! Какви ти 90 лири - по 188 (или 110 евро) ни искаха на нас за 75км/ч в т.н. "населено място"! А как са ни засекли така и не разбрах, ама определено нас чакаха да спрат полицаите: "джентрум - 50, оптион - 55, бу - 80; пей плийс, пей!" (в превод от турско-английски: "в центъра (б.а.:населено място) може с 50 км/ч, допуска се максимум до 55 км/ч; вие карахте със 80 км/ч; плащайте веднага щото..."). А в ареста... абе гледали сте "Среднощен експрес" (който е по действителен случай) - доколкото са верни митовете, няма голяма промяна. Възможностите са 3 (3тата - не винаги): 1. плащаш веднага - пишат ти фиш; 2. пишат ти глобата на червената хартийка (талона, който ти дават на границата) и на Капъкуле - пак плащаш; 3. правиш се на луд, че не разбираш какво ти говорят (рискът е много да се изнервят и да стане по-лошо) и най-накрая сами ти предлагат да дадеш на ръка някой лев (при нас стана след като минахме на руски език :lol: ). Е, ние "минахме" с 1/3та от глобата ("добре дошли на Балканите"  :wink: ). Голяма далавера!  :evil: Поуката: носете си "кеш-резерва" или карайте с точно разрешената скорост (и пак си носете повечко пари; за всеки случай).

Иначе, на Капъкуле (на влизане в БГ), макар и да изглежда голяма опашката преди първото КПП (в нашия случай - около 200 метра), се минава вече нормално: около 2часа. Въпросът е на второто КПП от българска страна да се наредиш, където се нареждат колите с хасковска регистрация (обикновено са в допълнителна колона) - българите ни "оправят" много бързо на влизане, но чужденците - по 15 минути на кола (ако се бяхме усетили на време щахме и за 1-1.5 часа да минем границата).

И умната - на заминаващите! Вятър има. Много!


Титла: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Tonny в 07.09.2005 17:35
За гмуркането и риболова...

Румънеца се казва Лео  и е от Тимишоара ( надявам се да не са глобили Мирча другия Румънец )
Разрешен е риболова само за Турци и то с риболовен билет със снимка.
Освен това, можеш да ловиш само три вида риба: Лаврак голям и малък, онази плоската риба която продават по 10 лири на пазара и последната така и не разбрах.
Правилото важи както за морето така и за езерата.......


Титла: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Sunny в 06.05.2006 19:51
Вече доста ни ровят на митницата и не е желателно да се пренасят повече от 1 стек цигари на човек и литър алкохол.


Титла: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Юли в 28.05.2006 21:19
Преди няколко дни са идвали жандарми на острова и са казали, че вече е забранено свободното къмпиране. А ние докато бяхме, идваха всеки ден (по сигнал) и ни гледаха с бинокъл дали не се гмуркаме за риба.

Билет за подводен риболов струва към 60лв за две години.


Титла: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Юли в 12.07.2006 18:01
Опитах се да събера най-важната информация за острова на едно място.

Колите да не са по-стари от 20 год.
Бусовете които преминават границата преди 9:00 и след 17:00, плащат по 10$.
Горива - Безоловният бензин в Турция е около 3.3лв/л, газта е около 1.5лв.
Ако сте с чужда кола, много често турците искат пълномощното да е преведено на турски.
Зелена карта (Sigorta) - след като минете БГ границата, след първото КПП от турска страна на 100м по-надолу, вдясно за 1г=143 лири за 6м=72 лири. От българската страна, ако те питат за зелена карта им казвате, че ще си направите там. Обикновено не се заяждат и пускат - ако не, ще трябва да влезнете с друга кола (не пускат пешеходци).
На Лесово НЯМА "Free Shop" и бензиностанция с безакцизен бензин.

Ферибот - От Кабатепе върви до 18м/с. Кабатепе-Гьокчеада-11:00ч. и 17:00ч. Гьокчеада-Кабатепе-07:00ч. и 15:00ч, на това разписание не трябва да се разчита, но в сезона има и Кабатепе-Гьокчеада-09:00ч. и 13:00ч. Пътува се около два часа. Цената за лека кола е 17.5 лири като е включен шофьора и по 3 лири на човек. От Ечеабат до Чанаккале има всеки час а от Чанаккале до острова в 17:00ч. От Гьокчеада до Чанаккале е в 08:00ч.
Ето линк към разписанието: http://www.canakkaleonline.com/feribot.htm

Спането - На острова има много хотели с цени между 40 и 60 лири за двойна стая  (1 лира е около 1,1лв), в центъра е 40 лири с включена закуска. В Ешелек (близо до местат за каране) има къщи под наем (30-60 лири) и хотел Чилик - 60 лири. Има и три къмпинга с цени от около 5 лири на човек.

Телефон на КПП Капитан Андреево 037972009


Титла: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: chill в 13.07.2006 16:42
Необходими документи при пътуване в Турция с чужд автомобил (освен Зелена Карта или Сигорта):
  А. нотариално заверено пълномощно от собственика
  B. превод на пълномощното на турски език - нотариално заверен, легализиран, заверен в Посолството на Република Турция

В допълнение към горните:
Ако автомобилът е лизингов:
  C. разширение на Застраховка "Каско" за чужбина - неободимо условие собственикът да издаде пълномощно.

Ако автомобилът е служебен (и вие не сте управителя на фирмата):
  D. молба/пълномощно от управителя на фирмата до собственика на автомобила.

Документите A, C и D се получават от собственика/лизингодателя.

Документ B се прави във всяка една фирма за преводи и легализация.  Фирмите могат за извършат цялата услуга или само части от нея - например само превод и легализация, без заверка в посолството/консулството.

Заверката в посолството струва 18 USD.


Титла: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Юли в 13.07.2006 17:19
Още няколко напътствия за трафика в Турция.

Освен, че е желателно да спазвате ограничението на скороста трябва да знаете и следните неща:

- Полицаите не доказват с каква скорост сте се движили! При тях няма радар а поста който ви е засякъл е на около километър преди това. Обикновенно показват лист на който пише номера на колата и скороста с която е засечена.
- Полицаите искат пари. Заяждат се за всичко (извънгабаритен товар, скорост, антирадар, липса на видимост от водача..). Задължително се пазарите за рушвета (нормално пада до към 20-30 евро)
- За леко нарушение глобата с фиш е 82 лири и се плаща в общината или на границата (Внимание до 10 дни)
- Жандармерията не е военна организация! Имат власт по-голяма от тази на полицията, но не създават проблеми (не се заяждат, правят само рутинни проверки)
- НИКОГА не се опитвайте да давате рушвет на жандармерист!!!
- Трябва да спрете на сигнал СТОП дори и полицая да е без палка
- Нощем рядко има постове
- Понеже си спазват правилника, изпреварват много бавно (с около 5-10км/ч) и понякога много дълго
- Преди изпреварване примигват с фаровете
- Ото ластик е гумаджийница :grin:


Титла: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Инспектор Стрезов в 14.07.2006 12:09
Още 1 линк (http://www.gokceada.com/english/transport.html) за фериботите


Титла: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: drv в 14.08.2006 16:36
Засякоха ме и мен заедно с още две турски коли :( с 10 км/ч превишение - значи могат да засичат по няколко коли едновременно.
Написаха ми глоба на която пише 101 лири , но полицая ми каза нещо от сорта да плата 75 лири на Капъкуле, но никой не ми ги поиска.. Но сега като гледам забележката (до 10 дни), започвам да мисля че не ми се е разминало.. Какво се случва като не съм платил глобата, има ли някакъв начин да се плати дистанционно (например посолство и т.н.)?


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: nixana в 09.05.2007 11:35
А да ви питам за разпъването на палатки...Къмпингуването...прочетох в темата че е забранено :aaa ne:,но някакво развитие..дали не е отпаднала забраната,или да важи само за сезона? hmmmm...И друго ако е забранено,къде по-точно са къмпингите и близо ли са до местата за каране.. Yeee 

P.S. Много добра тема !!!! OO  :)(: Cok guzel !!!! \0/  :Sunny: :Sunny: :Sunny:


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Юли в 09.05.2007 15:03
А да ви питам за разпъването на палатки...Къмпингуването...прочетох в темата че е забранено :aaa ne:,но някакво развитие..дали не е отпаднала забраната,или да важи само за сезона? hmmmm...И друго ако е забранено,къде по-точно са къмпингите и близо ли са до местата за каране.. Yeee 

P.S. Много добра тема !!!! OO  :)(: Cok guzel !!!! \0/  :Sunny: :Sunny: :Sunny:
Близко са, непосредствено до плажа и малко по-далече от Wavespot-a


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: lubo в 18.05.2007 09:32
Как ще реагират на границата,ако освен по бутилка алкохол на човек носим и стекче с кутийки бира и сирене,кашкавал, луканка,че не искам да ми се къса сърцето пред големия контейнер,като ги хвърлям?


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: marino в 18.05.2007 10:17
Как ще реагират на границата,ако освен по бутилка алкохол на човек носим и стекче с кутийки бира и сирене,кашкавал, луканка,че не искам да ми се къса сърцето пред големия контейнер,като ги хвърлям?
По принцип коли със сърфове почти не ги проверяват,само поглеждат вътре.Аз пътувам с каравана и хладилника ми винаги е пълен с такива вкусотийки. tequilla


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Robby Naish в 23.05.2007 12:00
Аз съм виждал на нашенци да им изхвърлят храната, но с мноооооого добре натъпкана кола явно с цел търговия.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: danvan в 25.06.2007 13:05
Как ще реагират на границата,ако освен по бутилка алкохол на човек носим и стекче с кутийки бира и сирене,кашкавал, луканка,че не искам да ми се къса сърцето пред големия контейнер,като ги хвърлям?

На 1 май, т.г. ходихме и носехме цял сак с неща за ядене и бутилка уиски - никой не ни е направил проблем. За стекче бира не знам ... hmmmm


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Юли в 10.07.2007 17:00
Има трайна тенденция за увеличаване на цените на острова. Още малко и ще ни е почти все едно дали ще ходим на гръцки или турски спот. Стая в в хотел Тайлан е 60лири и при добър пазарлък може да се смъкне на 40, Пегасус 50лири с пазарлък до 35, Чилик 60лири не знам как е с пазарлък. Сок в сладкарницата е 1 лира, сладоледа веднъж е 2лири веднъж 1...баклавичките имат цена на кг, но ако поискаш порцийка ти ги смятат по лира на бройка и то само някои от персонала ни "цакат" :#@:
Не знам какво бихме могли да направим, но съветвам да правите на въпрос дори и дребните нередности които забелязвате, ако сега си замълчим догодина ще са още по-високи а качеството на нищо не е променено.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: dr bre в 10.07.2007 17:30
Като се прибрах миналата година писах по въпроса за тази неприятна тенденция и мисля, че наистина е време за профсърфсъюз. И просто взимаме командирско решение два месеца никой да не ходи там, ходиме си в Гръчко, те цените същите. Малко да се поизприщят и да се върнат на земята.
План Б, оставаме ги да ни цакат и те ни цакат.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: KOKO в 15.07.2007 15:38
Здравейте!!!
Очертава се в края на август да ходя със семейството на почивка в Кушадасъ с автомобил. Тази година нашенци и гърци са надули страшно цените, а и от 2003 г. не съм пътувал в Турция. :)
Интересува ме вярно ли е, че част от пътя до Ечеабат вече е с 4 ленти и ако да, колко е общата дължина на тези отсечки. Колко примерно е пътя от София до Чанаккале(часове) с минаването на границата и без никакви нарушения на скоростта.
Ще бъда и благодарен, ако някой сподели пресни впечатления от пътя в Азиатската част до Измир. Там определено виждам доста 4 лентови участъци на картата. Също така ми казаха, че има ново околовръстно на Измир без никакви светофари.
При влизане в Търция каква е таксата за документа на колата на границата. Имам Зелена кърта с пълно покритие, така че за Сигорта няма какво да питам.
Ще се радвам при възможност да посетите форума на  http://audibg.com/ (http://audibg.com/) Аудифеновете. hi OO


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Sunny в 15.07.2007 22:56
Koko пътят има 4 ленти в една отсечка, която е голямо изкачване и после спускане около 20км и за още една малка отдсечка се сещам. Пътят е хубав, не е широк, но няма дупки и е добре маркиран и означен със светлоотразителни знаци. От границата до Ечеабат имаш около 190км и не мойесх да караш с повече от 90км/ч по междуградските пътища, радарите дават 10км/ч. аванс(разлика), та можеш да си позволиш да караш с до 99км/х. Това грубо е към 4 часа без да превишаваш скоростта. Не си прави труда да се залепваш за някой който кара бързо с мисълта, че ще се отървеш, защото когато се измерва скоростта са две коли. Едната мери скоростта, а след километър другата те спира. Ако сте били примерно 4 коли с превишена скорост ви спира и четирите.Имай предвид, че бензина в турция е адски скъп  - почти 3 лири за литър.Не знам за такса на границата за документ на колата. Сега на Капитан андреево се чака нормално около час и половина, но тази вечер по новините чух, че имали проеблем от турската страна със софтуера и имало 7км опашка, така, че минавай или през Гърция или през Лесово(ако не е станала и там опашка).


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: KOKO в 16.07.2007 09:04
Sunny благодаря ти!!! Пътят ми е познат и се сещам къде са тези 20 км четирилентов. Пътувал съм 3 пъти, но последният беше 2003 г. Благодаря за ценните напътствия. OO
Ще пътувам края на август и тогава проблемът с опашките се надявам да е отминал.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Sunny в 16.07.2007 10:37
Да края на август са повече в обратната посока, защото децата тръгват на училище, но въпреки това си заложи 2 часа поне на границата. Между другото Тенко са го накарали да изхвърли всичкото месо от колата си, така, че все пак внимавайте ако пренасяте такова. Останалата храна не са я пипнали, но месото са го накарали да го изхвърли.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: KOKO в 16.07.2007 11:47
Извинявай, че пак ти досаждам, но да Ви попитам всичките как е по-добре да се мине Одрин - през самия град или тръгваш по магистралата за Истамбул и преди кабинките за плащане хващаш вдясно към автогарата, ако не се лъжа. Кое е по-бързо?


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: marino в 16.07.2007 12:17
Извинявай, че пак ти досаждам, но да Ви попитам всичките как е по-добре да се мине Одрин - през самия град или тръгваш по магистралата за Истамбул и преди кабинките за плащане хващаш вдясно към автогарата, ако не се лъжа. Кое е по-бързо?
Не знам кое е по-бързо.Аз минавам покрай автогарата без да минавам през кабинките.Все пак мисля,че е по-бързо от там. OO


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Sunny в 16.07.2007 12:56
И ние минаваме през автогарата. Магистралата се плаща, но е по-бърза. Както прецениш ти.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: ivorpetkov в 18.07.2007 11:43
Някой холил ли е в Турция с деца - по-точно какви документи искат?
Моя е на 6г. и му извадих международен паспорт - дали е достатъчно?
И двамата родители ще сме с него - но никъде в паспорта не пише кои са родителите(освен във второто и третото му име :)).
Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Sunny в 18.07.2007 11:45
Някой холил ли е в Турция с деца - по-точно какви документи искат?
Моя е на 6г. и му извадих международен паспорт - дали е достатъчно?
И двамата родители ще сме с него.Щом и двамата родители сте с него трябва само международен паспорт. Ако пътува само единия от родителите, тогава другия му прави декларация при нотариус, че е съгласен детето да излиза извън граница с другия си родител. Аз за моето дете съм направила такава безсрочна. Прави се само на български, защото ти я искат само на българската граница. Но щом сте двамата не се притеснавай, само паспорт трябва.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: dr bre в 18.07.2007 18:11
Могат да ти поискат и акта за раждане, там са написани и двамата родители, така че най-добре го вземете - няма да ви тежи много, а ще е неприятно да те връщат от границата. На нас миналата година ни искаха паспорти и акт за раждане единия път, а втория никой нищо не попита.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: ivorpetkov в 19.07.2007 09:20
10x
Има известна логика да го искат, тъй като в никой друг документ няма връзката родители-дете.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Sunny в 19.07.2007 10:57
Ами няма много логика, защото за да се извади паспорта на детето искат всички тези документи и двамата родители да са там и изобщо процедурата не е лесна. Но наистина за всеки случай си го вземи. На мен никога не са ми искали, ама по-добре човек да е подсигурен :-)


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Ivo в 22.07.2007 12:14
Могат да ти поискат и акта за раждане, там са написани и двамата родители, така че най-добре го вземете - няма да ви тежи много, а ще е неприятно да те връщат от границата. На нас миналата година ни искаха паспорти и акт за раждане единия път, а втория никой нищо не попита.
Задължително искат акт за раждане на детето на излизане от БГ (освен паспорта)! 5-6 пъти съм излизал извън БГ със големия син през различни граници и пунктове - винаги са ми го искали на излизане. А ако другия родител не е с теб - декларация от него (нотариално заверена) също е задължителна (+ ксерокопие). Ако искаш мога да ти пратя една примерна.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: KOKO в 27.07.2007 10:58
И ние минаваме през автогарата. Магистралата се плаща, но е по-бърза. Както прецениш ти.
Вчера правих резервацията и ми казаха, че не се плаща защото де факто се движиш по околовръстното шосе на Одрин. Аз пътувам на 21 август жовот и здраве. Тръгваме 03.30 сутринта. Връщаме се на 28 август. Притеснява ме, че ще има голяма опашка на границата. Вие какво мислите. hmmmm


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Юли в 27.07.2007 23:03
Вчера правих резервацията и ми казаха, че не се плаща защото де факто се движиш по околовръстното шосе на Одрин. Аз пътувам на 21 август жовот и здраве. Тръгваме 03.30 сутринта. Връщаме се на 28 август. Притеснява ме, че ще има голяма опашка на границата. Вие какво мислите. hmmmm
Съни има в предвид, че магистралата продължава а не е само около Одрин. Може да се ползва до Хавса (30ина км) и оттам да се продължи към Чанаккале. Таксата е символична, мисля към 1.75 лири. В края на август опашките са в обратна посока, но понеже турците искат да подобрят трафика и дават смени от тези които работят на входа на Турция и се получава понякога да няма коли, но да висиш час два защото няма кой да ти обърне внимание.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: KOKO в 03.08.2007 11:39
Имаме идеята да се приберем през Гърция(Александропулис, Кавала) hmmmm, като на Кешан се тръгва в западна посока. Обаче мои познати ми казаха, че 2002 и 2003 г гърците не са пускали български коли през този пункт, като непрекъснато са намирали повод. Имате ли представа как е сега и могат ли да поискат измислената международна книжка на СБА??


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: marino в 03.08.2007 13:17
Имаме идеята да се приберем през Гърция(Александропулис, Кавала) hmmmm, като на Кешан се тръгва в западна посока. Обаче мои познати ми казаха, че 2002 и 2003 г гърците не са пускали български коли през този пункт, като непрекъснато са намирали повод. Имате ли представа как е сега и могат ли да поискат измислената международна книжка на СБА??
Аз минах по този маршрут преди две седмици без никакви проблеми.Пътя е много хубав. Yeee
Два пъти ме спираха в Гърция.Шофьорска книжка изобщо не искат.Проверяват лични карти и талона на колата.В моя случай и на караваната.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: drv в 06.08.2007 15:46
Некои наблюдения след последното ходене на острова 28.7-5.8
1. През гърция пътя е много приятен и независимо, че се пресичат 2 граници по мое мнение става доста по - бързо отколкото през кап. Андреево.
2. Пътя през гърция минава през много села и заобикаля градовете - трябва да се следва посока Александруполи/ Ферес, и близо до Ферес (не се излиза от главния път) пътя става магистрала и стига до границата.
3. На границата България-Гърция няма бензиностанция - най близката смислена е на Петрол на Харманли - мисля, че имаше и газ там. Иначе на излизане от свиленград в ляво на едно Y образно кръстовище- има една малка бензиностанция - заредих оттам и нямаше проблеми.
4. В Гърция имаше полицейски постове на 2 места по пътя и на едно струва ми се , че имаше камера - на един дисплей показва скороста с която се движиш и каква е разрешената скорост. Мястото с камерата беше точно на влизане в едно село при ограничение 50 км/ч. Гърците редовно карат с превишена скорост, също и част от българите, но според мен не трябва да се подвеждаме, че глобите са жестоки.
5. В турция най - много следят за скорост между Гелиболу и Кешан - по мнение на местните.
6. Преглеждайте си внимателно сметките в кръчмите на острова. Нас се опитаха много здраво да ни надпишат в кафето на новия хотел. Сервитьора беше някакъв много старнен тип - висок синеок и много любезен (или по скоро мазен) - беше ни написал 4 порции картофки, а ние бяхме поръчали само една, после като сумирахме всичките поръчки се получи сума с 10 лири по- малка от тази която беше написана като крайна сума в сметката - абсолютно съм сигурен, че беше опит за измама! В сметките поръчаните бройки се отбелязват с чертички - "/" - 1 бр. "X" - 2 бр., "X/" - 3, "XX"-4 и т.н.
7. Цените на нощувките са ги вдигнали май навсякъде - в Gokce otel вече е 20 лири/ човек.
8. Гърците искаха зелена карта - въпреки, че зелената карта няма покритие за Гърция.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Ivo в 09.08.2007 18:40
Не е точно така.Зелена карта няма да искат при преминаването на границата,но трябва да я имаш за да можеш да удостовериш,че имаш застраховка при евентуална щета/да не ти се случва/. \/

"От 1 август страните от ЕС и още няколко страни спряха граничните проверки за стикер Зелена карта за българските и румънските шофьори.
...
Всички водачи, платили застраховка Гражданска отговорност „само за България“, ще могат да пътуват в страните от ЕС, като при ПТП ще заплащат получената отстъпка, а застрахователят ще поема щетите." (http://www.investor.bg/?id=53661 (http://www.investor.bg/?id=53661)).

Естествено, за спокойствие, е хубаво човек да си има зелена карта.  :)


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: ivorpetkov в 10.08.2007 13:43
Предполагам визираш варианта за минаване през Гърция, за самата Турция май и не всички зелени карти важат.
Мойта е от БУЛСТРАД и има някакъв текст (подчертани, задраскани ?!?) за кои страни важи и кои не, но така и не го разбрах, само дето Турция и Гърция бяха в различни групички.
Все си мисля, че за Турция ще трябва да си направя сигорта на границата ?


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Ivo в 10.08.2007 15:03
Предполагам визираш варианта за минаване през Гърция, за самата Турция май и не всички зелени карти важат.
Мойта е от БУЛСТРАД и има някакъв текст (подчертани, задраскани ?!?) за кои страни важи и кои не, но така и не го разбрах, само дето Турция и Гърция бяха в различни групички.
Все си мисля, че за Турция ще трябва да си направя сигорта на границата ?
Онова по-горе е цитат.  :) За съжаление, ако не е спомената изрично в списъка (или ако е задраскана), за Турция е необходим добавък към зелената карта (на практика още една зелена карта), която обаче е сравнително евтина - 12-13 лв за 2 седмици.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: KOKO в 10.08.2007 16:38
Предполагам визираш варианта за минаване през Гърция, за самата Турция май и не всички зелени карти важат.
Мойта е от БУЛСТРАД и има някакъв текст (подчертани, задраскани ?!?) за кои страни важи и кои не, но така и не го разбрах, само дето Турция и Гърция бяха в различни групички.
Все си мисля, че за Турция ще трябва да си направя сигорта на границата ?
На Булстрад, Армеец и ДЗИ важат за всички страни от системата "Зелена карта", а въпросните групички означаваха нещо, което не съм в състояние да ти обясня. За всеки случай виж дали случайно клетката TR не е задраскана, но щом си Булстрад не би трябвало. :aaa ne:


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Robby Naish в 14.08.2007 16:50
Явно не си получил личното ми съобщение, но разбирам, че ако влизаш от Турция в Гърция не изискват прословутата международна книжка на СБА. :)
Първите пъти като ходих в Турция си носих въпросната книжка от СБА, но нито веднъж не ми я поискаха. Вече не я взимам въобще.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: nixana в 16.08.2007 11:32
Опитах се да събера най-важната информация за острова на едно място.

Колите да не са по-стари от 20 год.

.....

Искам да попитам моята кола като е точно на 20 години ще ме пуснат ли да вляза в Турско ? :-O-: hmmmm


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: ivorpetkov в 17.08.2007 15:19
Имате ли идея в Турция има ли проблем да се използват портативни радиостанции ?
Че малко военизирани си падат да не стане грешка?

А и още нещо - имат ли турците нещо като нашите Ptima карти - дали не е по-добре да си вземем (с жената ) нещо такова за разговори помежду ни там на място. Пък и ако някой ми звъни няма да се набутвам с rowming.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: dr bre в 17.08.2007 16:48
Аз използвам редовно уокитокита включително е пред военните там и никой не ни е правил забележка. Много са удобни когато пътуваме в керван.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: SHMIT в 17.08.2007 17:23
И аз см си мислил да си взема Радиостанциите, но ме е страх щото мойте са доста мощни и са забранени дори в БГ без разрешително.Но този път ще се пробвам. Ще ги ползвам само за пътуването. Ако не се върна до 20.08. моля пратете ми адвокат в Диарбекир :mrgreen:


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Юли в 20.08.2007 10:20
И аз непрекъснато използвам станции при пътуване, но не и около митницата или жандармерия.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: SHMIT в 08.10.2007 22:29
Прочетох в началото на темата в едно мнение на Юли, че колите не трябва да са по-стари от 20години. Какво става ако са по-стари? Щото си харесах един кемпер който е на такава възраст горе долу. А ще е доста кофти ако не ме пускат в Турция с него :X:


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Robby Naish в 09.10.2007 00:51
Прочетох в началото на темата в едно мнение на Юли, че колите не трябва да са по-стари от 20години. Какво става ако са по-стари? Щото си харесах един кемпер който е на такава възраст горе долу. А ще е доста кофти ако не ме пускат в Турция с него :X:
Това го направиха заради трафикантите и стриктно го спазват. Някой беше писал, че са върнали кола която е била на 20г. По-добре не рискувай.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Vancho laifa в 09.10.2007 23:35
Мисля че със стария кемпер няма да имаш проблеми. Аз тази година минах със моята каравана ( произведена 1984 г.) без никакви спънки на границата.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: nixana в 10.10.2007 17:40
Моята кола е точно на 20 години и сега /септември/ като влизах нищо не казаха по този въпрос  :оо.:  също така питах и в посолството знаят ли нещо по този въпрос и ми отговориха че няма такава наредба и че щом съм турист и нямам намерение да я шитна там, няма значение на колко години е.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: SHMIT в 10.10.2007 20:12
Моята кола е точно на 20 години и сега /септември/ като влизах нищо не казаха по този въпрос  :оо.:  също така питах и в посолството знаят ли нещо по този въпрос и ми отговориха че няма такава наредба и че щом съм турист и нямам намерение да я шитна там, няма значение на колко години е.
Евала Никсан. Ашколсум. Ти ми оправи настроението. Аз за всеки случай ще ползвам някои корупционни канали и ще го пиша 10тина години по млад :twisted: Ако реша да го взема разбира се.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: MasterJeki в 11.10.2007 15:45
Прочетох в началото на темата в едно мнение на Юли, че колите не трябва да са по-стари от 20години. Какво става ако са по-стари? Щото си харесах един кемпер който е на такава възраст горе долу. А ще е доста кофти ако не ме пускат в Турция с него :X:
а изобщо има ли някой върнат от турската граница поради стара кошница
плс. ако някой си е патил да драсне един ред


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: VenciV в 30.11.2007 09:16
Да за съжаление. Има един дългогодишен сърфист и скиор разбира се,който близо от две години не може да влезе с 20  год си кемпер в Турция през КПП "К.Андреево", но е намерил някакъв начин и минава без проблеми през КПП "Лесово".За излизане от Турция няма проблеми.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Barborko в 25.04.2008 14:59
Това за пълномощното на турси ми дойде катъ гръм от ясно небе.  :i:
Юли, моля те потвърди ми, че е задължително пълномощното да бъде преведено на турски защото аз (Жоро) хипер сърфистката (Деси) ще тръгваме с кола, която се води на дружество и съм си направил пълномощното на български и на английски. Ако не става с такова пълномощно по-добре да мисля за вариант да не идваме с тази кола. oops


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: lubo в 25.04.2008 17:00
Вярно е, искат пълномощното да е преведено на турски.Мисля,че и на границата  могат да го преведат,но излиза доста солено.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: karata в 25.04.2008 17:19
Вярно е, искат пълномощното да е преведено на турски.Мисля,че и на границата  могат да го преведат,но излиза доста солено.
ей това е телефона на една жена , която прави преводи в Свиленград
при уговорка с нея може да си направите пълномошното и в почивни дни , като предварително сте пратили по меила и пълномошното на български , като пристигнете само си го вземате , без да чакате.
2-3 пъти съм съдействал на колеги , много е готина
Дар преводи май се казваше фирмата и , ще погледна като минавам покрай нея...
0887 239 206
"извънредната" и /в почивни дни/  услуга май струваше 12 лева ако не се лъжа....


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: MasterJeki в 25.04.2008 20:03
Това за пълномощното на турси ми дойде катъ гръм от ясно небе.  :i:
Юли, моля те потвърди ми, че е задължително пълномощното да бъде преведено на турски защото аз (Жоро) хипер сърфистката (Деси) ще тръгваме с кола, която се води на дружество и съм си направил пълномощното на български и на английски. Ако не става с такова пълномощно по-добре да мисля за вариант да не идваме с тази кола. oops
така е
задължително на турски. \/ \/ \/  Миналото лято с кола на моята фирма / аз съм управител и МОЛ/ и с пълномощно преведено на англииски, с което се самоупълномощавам да си карам колата се разправях 2 часа на границата. Всички се правят че не разбират нищо, говориш им на англииски - а те вдигат рамене- върнах се назад където си направих сигортата - там момчето говореше англииски. Той звънна на един юнак / не беше митничар, но се познаваше със всички там/, който каза че за 50 лв ще оправи работата /говореше и български се оказа/ и  ... оправи работата
като се прибрах си го преведох на турски ...
това е
ти преценяш


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Sunny в 26.04.2008 18:22
Жоро Юли каза, че задължително трябва да е на турски преведено и легализирано.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Barborko в 27.04.2008 20:12
благодаря ви за инфото, много е полезно. Аз няма да рискувам и ще си ходя с моята кола, но останалите, с които пътуваме са също със служебна кола, като младежа, който кара е управител и едноличен собственик на фирмата. Ако ни направят проблем ще прибегнем до услугите на тази девойта, или до опцията с 50-те лева. дано някоя от двете системи да сработи иначе ще си откараме на границата до окончателно пускане на корени и може би малко ще се изнервим  taz


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: ivorpetkov в 29.04.2008 09:04
Някой знае ли дали ако се носят байкове трява да се правят разни декларации на границата?


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Sunny в 29.04.2008 21:14
Някой знае ли дали ако се носят байкове трява да се правят разни декларации на границата?
Не трябва нищо да се прави, освен ако не са много на брой.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Barborko в 08.05.2008 21:32
една допълнителна информация: за празниците един мой приятел, който е руски гражданин и пътуваше с кола собственост на ЕООД, което е негова собственост, като той е и управител, влезе в Турция като си направи виза на границата. Носеше си актуално състояние на фирмата на български, от което се вижда, че той е управител. Цялата процедура по влизането му отне точно 15 мин. и нямаше никакъв проблем, но в крайна сметка не съветвам никого да го прави това без превод и легализация на турки на пълномощно или на актуално ъстояние, защото ако си натоварил цялата техника на колата и си тръгнал с желание, много бързо може да ти се изпари желаните за каране на сърф, ако попаднеш на някой митничар идиот и не те пусне да влезеш.

ТАКА ЧЕ САМО С ПРЕВОД И ЛЕГАЛИЗАЦИЯ, ИНАЧЕ РИСКА Е ГОЛЯМ.

поздрави и успехи на минаващите граница!!!!


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Юли в 30.05.2008 09:47
 oops :q: :shock:

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=501947

http://www.zar.bg/view_article.php?article_id=773

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-05-29&article=234162

http://www.bnr.bg/Horizont/News/World/Postings/0527-akuli-turcia.htmТитла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: chill в 31.05.2008 20:58
Кхъ-кхъ ... *звук от многозначително прочистване на гърлото*Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Sunny в 01.06.2008 12:02
Ох лошото е, че и аз имам такава снимка и marino хвана акулка преди 2 лета :shock: Успокоителното е ,че рибарите казаха, че били малки тези животинки и нямали зъби. Обаче другото, което знам със сигурност е, че миналото лято на 2 пъти видях перка във водата и си мислех, че е делфин :оо.: :shock: :shock: :shock:


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Vancho laifa в 18.06.2008 13:53
Новото разписание и цени на ферибота Кабатепе - Гьокчеада за 2008 г.

http://www.gestasdenizulasim.com.tr/giris/index.php?option=com_content&task=view&id=51&Itemid=65
http://www.gestasdenizulasim.com.tr/giris/index.php?option=com_content&task=view&id=44&Itemid=68


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: lubo в 21.06.2008 01:46
някой знае ли, дали на границата правят проблем,дали българи или турци,за скоро изтичащ срок на задграничен паспорт?


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Sunny в 21.06.2008 09:32
Да правят проблем, но не съм сигурна колко беше срока - мисля, че 1 месец.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: VenciV в 21.06.2008 17:04
Миналата година ме пуснаха без проблеми , като имах 10 дни срок на валидност и след 6 дни се върнах без спънки... така че няма да имаш проблеми :OK: :OK:


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Robby Naish в 22.06.2008 10:10
Мъжете ги пускат до седмица преди да изтече паспорта, но при жените е до месец! Все пак това не е по закон така, че винаги може да се поспори по въпроса wall


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: lubo в 22.06.2008 12:21
Мноооого интересно,паспорта е женски и ще има 23 дни живот още,май ще се пробваме,та да можем да обясним после дали пускат или не hmmmm


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: The Bear в 29.06.2008 13:07
Тенко, тъкмо мислех и аз да отворя подобна тема! Явно не съм единствения изгорял!  :x

С няколко думи - ако не караш с точно разрешените км/ч (+ максимум 5 км/ч), никакъв шанс няма да ти се размине! Какви ти 90 лири - по 188 (или 110 евро) ни искаха на нас за 75км/ч в т.н. "населено място"! А как са ни засекли така и не разбрах, ама определено нас чакаха да спрат полицаите: "джентрум - 50, оптион - 55, бу - 80; пей плийс, пей!" (в превод от турско-английски: "в центъра (б.а.:населено място) може с 50 км/ч, допуска се максимум до 55 км/ч; вие карахте със 80 км/ч; плащайте веднага щото..."). А в ареста... абе гледали сте "Среднощен експрес" (който е по действителен случай) - доколкото са верни митовете, няма голяма промяна. Възможностите са 3 (3тата - не винаги): 1. плащаш веднага - пишат ти фиш; 2. пишат ти глобата на червената хартийка (талона, който ти дават на границата) и на Капъкуле - пак плащаш; 3. правиш се на луд, че не разбираш какво ти говорят (рискът е много да се изнервят и да стане по-лошо) и най-накрая сами ти предлагат да дадеш на ръка някой лев (при нас стана след като минахме на руски език :lol: ). Е, ние "минахме" с 1/3та от глобата ("добре дошли на Балканите"  :wink: ). Голяма далавера!  :evil: Поуката: носете си "кеш-резерва" или карайте с точно разрешената скорост (и пак си носете повечко пари; за всеки случай).

Иначе, на Капъкуле (на влизане в БГ), макар и да изглежда голяма опашката преди първото КПП (в нашия случай - около 200 метра), се минава вече нормално: около 2часа. Въпросът е на второто КПП от българска страна да се наредиш, където се нареждат колите с хасковска регистрация (обикновено са в допълнителна колона) - българите ни "оправят" много бързо на влизане, но чужденците - по 15 минути на кола (ако се бяхме усетили на време щахме и за 1-1.5 часа да минем границата).

И умната - на заминаващите! Вятър има. Много!

Сега прочетох темата за скоростта в Турция. Гледам, че е от преди 2 години. Дали имат някакво развитие нещата, че тръпки ме побиват... Тъкмо щях да се похваля, че в турско се кара много по-спокойно (и бързо) отколкото в БГ. В БГ и за двете ми ходения до турция все успяха да ме сбарат и минах с по 20лв. А в турско даже никъде не ме спряха. При второто ходене даже никъде не видях полицаи, и на отиване и на връщане. Натам обикновено карам по нормите - около 100, в населените също спазвам. Ама като си тръгна (защото и двата пъти си тръгнах от Кабатепе към 18-19ч), и давам сериозно газ, щото към 00 - 01ч вече в БГ ми се доспива яко и гледам колкото може по-бързо да се придвижвам. Та и двата пъти карам със 120-140, обикновено се залепям зад някой който кара бързо и така.. Ама сега като чета...  oops Не знам как съм се разминал... Разстоянието Кабатепе - Кап. Андреево ми е 2:40 мин и двата пъти така се случи... Направо трябва да вдигна банкет че не са ме прибрали на топло. Мани, мани. Другия път, мах 110 и тва е.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: KOKO в 29.06.2008 16:37
Имам следния въпрос: Колко километра от Одрин до Ферибота вече са 4 лентов път.
Миналата година бяха около Кешан и на още едно място, но трескаво се водеха строителни работи по разширението между Кешан и Узункьопру. hmmmm


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: lubo в 29.06.2008 17:33
Моят съвет е тръгвайте по-рано и спазвайте правилата за движение,те все пак са създадени за наша сигурност!Нека оставим адреналина за водата OO


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: The Bear в 29.06.2008 19:28
Моят съвет е тръгвайте по-рано и спазвайте правилата за движение,те все пак са създадени за наша сигурност!Нека оставим адреналина за водата OO

Съгласен, но все пак монотонното каране на уморен човек е многократно по-опасно от добре прецененото по-бързо каране, което те държи нащрек. Друг е въпроса, че като се умориш и ти се доспи не трябва да караш, ама то колко неща не трябва да правим, пък ги правим... Безаварийно, и живи и здрави!


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Юли в 30.06.2008 18:49
Сега прочетох темата за скоростта в Турция. Гледам, че е от преди 2 години. Дали имат някакво развитие нещата, че тръпки ме побиват... ....Другия път, мах 110 и тва е.
110 ти гарантират най-малката глоба, която вече е към 100 лири (преди 2г. беше "само" 82). По думите на полицайте които ме спряха за 103км/ч - уредите са им настроени да се включват на 99км/ч. Другото което трябва да имаш в предвид е, че не доказват с колко си се движил, а просто те спират и ти казват с колко си минал при радара  taz. това, че караш след някой.... wall


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: The Bear в 30.06.2008 21:32
110 ти гарантират най-малката глоба, която вече е към 100 лири (преди 2г. беше "само" 82). По думите на полицайте които ме спряха за 103км/ч - уредите са им настроени да се включват на 99км/ч. Другото което трябва да имаш в предвид е, че не доказват с колко си се движил, а просто те спират и ти казват с колко си минал при радара  taz. това, че караш след някой.... wall

Е, то като знаеш с колко караш няма нужда някой да ти го доказва  :-O-:, въпреки че по този начин възможно ли е да те спрат и да ти кажат, че си минал със 120, пък ти да си си карал през цялото време с 90? Демек, да излъжат, и ти нищо да не можеш да направиш...

А ми прави впечатление, че там има доста добра видимост надалеч по пътя, и ако си отваряш очите, доста пасажи можеш да ги "попрескочиш". Радарите дето засичат, на коли ли са или не? Ако не са - лошо, няма как да ги видиш, ако не знаеш къде са де. Забелязах, че на места си има табелки с "RADAR", ама кат съм тъп си викам: "Зак`во са тия табелки като няма "кьорав" полицай?!?" Добре че след това не се появиха някъде и дори да ги видя отдалеч, пак да ме спрат и да ме опандизят направо... Мале, мале...  \O
Вече ще карам примерно, пък ще дремвам на тунела на Ихтиман, че там ми се приспива нощем. Мани ми тия турци нервни бе  :#@:, само напират да слизат от тия фериботи, и аз минах супер леко, ама направо, и.... дръннн, строших си пасата на тоя ферибот, удари отдолу (аз знаех къде, ама се оказа не само там), и после по трасето Пловдив - София се позасилих и ми се разтропаха отдолу корите - като спрях, влачат се по земята, та от София до Враца не можах да карам с повече от 100-110, та хепептем заспах... Като вдигна повече, почват да лупат, а като падна под 50, се влачат по земята...  :#@: Та като си пристигнах във Враца към 1ч след полунощ, отидох направо на канала да ги попривържа  :-O-:.

Ааа, извинявам се че така се измъкнах от спота, та не казах и чао, ама вие нали влязохте да карате когато аз излязох, пък и аз ти намекнах, че ще си ходя, дано не сте се чудили къде съм... Нали ферибота в 16ч гонех. Та пак се паднах на бавния, та чак в 18ч кажи речи тръгнах от Кабатепе...

Иначе гръкляна ми отпред се е разранил от неопрена, егати чудото. Вече се оправи де. Тая солена вода и слънцето не прощават. И ръцете ми колкото и да са груби, позаякнаха още...  :peace: Добро каране беше. Пак ми се приходи. Така е, не можеш да се накараш наведнъж и после да ти се не кара... hmmmm Даже вчера нещо се ослушвах тука за нашия язовир, ама не се реших на  Yeee.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Sunny в 30.06.2008 23:20
Цецо ти направи ми разби представите за каране....от ранни зори до залез слънце неуморно. Как си имал ръце да караш колата незнам :-O-: Аз отдавна не съм виждала у някой такъв ентусиазъм :) Аз не съм те чула за тръгването, но щом не ти видях колата се сетих, че си заминал. Ама много вятър видяхме тези дни, не спря да духа от сутрин до вечер, че и нощем .Чак ни беше яд, че сме каталясали от каране и няма никой във водата, а то духа ли духа taz...зян отиваше от време на време вятъра. Ама то ръце не останаха, та чак чашите вечер с две ръце ги вдигахме oops


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Eddie в 30.06.2008 23:51
Ама то ръце не останаха, та чак чашите вечер с две ръце ги вдигахме oops
Ааааа,не така  -до тука не трябва да се стига :#@: angry \/ taz


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Юли в 01.07.2008 11:31
...възможно ли е да те спрат и да ти кажат, че си минал със 120, пък ти да си си карал през цялото време с 90? Демек, да излъжат, и ти нищо да не можеш да направиш...
Възможно е, преди няколко години ни спряха с Жоро зъболекаря на ограничение 60, а карахме с 40 защото ги видяхме отдалече. Казаха, че караме бързо... : x : :X: :#@: angry \/ taz \O
Цитат
Радарите дето засичат, на коли ли са или не?
Обикновенно са в раздрънкани бели коли, досега не съм виждал да засичат с пистолет. Пак повтарям спират те доста след като са те засекли, може и цяла група, показват хвърчащо листче с номера на колата и скороста с която си се движил и "не разбира български"...


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: chill в 01.07.2008 12:34
Като ходих април-май месец, на няколко пъти прегазвах двойки "кабели", прострени напреко на шосето и водещи до съмнителна кутия. Според мен е някаква джаджа за засичане на скоростта, в зависимост от времето на прегазване на всеки кабел от двойката, евентуално с фотоапарат.

Аз си карам точно с 90км/ч и не ми пука.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Юли в 01.07.2008 15:16
Като ходих април-май месец, на няколко пъти прегазвах двойки "кабели", прострени напреко на шосето и водещи до съмнителна кутия. Според мен е някаква джаджа за засичане на скоростта, в зависимост от времето на прегазване на всеки кабел от двойката, евентуално с фотоапарат.

Аз си карам точно с 90км/ч и не ми пука.

Мисля, че това е за някаква статистика за натовареността на пътя или нещо такова. Минавал съм в-у тях с малко над 100км/ч.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: lubo в 05.07.2008 17:56
Ако купувате месо от острова внимавайте,явно съхранението му през летния сезон не им се отдава много!Онзи ден купихме от месарничката пилешко,само докато се върнем в Ешелек в колата не можеше да се диша,наложи се да го изхвърлиме,мани парите ами и  вечерта останахме на разтварваща диета :#@:


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: lubo в 08.07.2008 11:41
Относно чуденето ми преди последното минаване на границата за изтичащия срок на паспорт,момиче с оставащи 20 дни срок мина без абсолютно никакъв проблем,само на връщане български митничар и обърна внимание,че и изтича паспорта и трябва да иде да си го смени.Тя дори преди да тръгнем си направи труда да иде до турското консолство в Пловдив и от там я успокоиха,че няма проблем,така че това изключва случайността и ако някой се заяде то проблема е в него!


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: paco в 15.07.2008 16:18
здравейте, някой може ли да ми каже в турция искат ли категория за каравана и ако искат заяждат ли се много ако нямаш?


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: marino в 16.07.2008 09:29
Спирали са ме и в Турция и в Гърция.Само поглеждат какво има вътре и нищо друго.Но проблема ще ти е в България.Просто българските катаджии няма как да те пропуснат.Моята каравана е под 750кг. и не е необходимо да имам категория и постоянно имам разправии от сорта,че "това не важело за каравани",че "тази ми се вижда по-голяма" и тем подобни.Поради тази причина аз си нося копие от протокола от технотест и извадка от закона за движение по пътищата.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: dangelo в 31.07.2008 17:17
http://dnes.dir.bg/2008/07/31/news3250933.html   :shock:


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Venelin в 31.07.2008 17:37
http://dnes.dir.bg/2008/07/31/news3250933.html   :shock:
Може би по-интересното в тази публикация са коментарите след нея.  :man:


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Angel в 05.08.2008 22:25
http://dnes.dir.bg/2008/07/31/news3250933.html   :shock:


А ето и продължението: http://dnes.dir.bg/2008/08/05/news3262950.html#sepultura
Все още не е ясно каква ще е таксата, но който мисли да посети Турция с кола по добре е преди 1 септември.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: tsvetelin в 06.08.2008 09:03
Това което съобщиха по БТВ и Канала е че таксата ще важи само за превозни средства с бизнес цел. Съмнявам се че ще я въведат за туристи с леки автомобили, каквито смятам че сме всички ние


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Юли в 07.08.2008 13:39
Това което съобщиха по БТВ и Канала е че таксата ще важи само за превозни средства с бизнес цел. Съмнявам се че ще я въведат за туристи с леки автомобили, каквито смятам че сме всички ние
Всеки би казал, че е турист, не знам как биха ни разделили hmmmm. А под преминаващи автомобили да не би да има предвид транзитно преминаващи или е за всички влизащи?


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: dangelo в 11.08.2008 16:30
http://capital.bg/show.php?storyid=535781 тук пише, че няма бизнес няма туризъм всички плащат.
Дано да не се окаже вярно.  :(


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Mod_One в 11.08.2008 16:57
http://capital.bg/show.php?storyid=535781 тук пише, че няма бизнес няма туризъм всички плащат.
Дано да не се окаже вярно.  :(

Ами аз се надявам на това да са различни за тировете и леките коли. В края на краищата таксите са за турските тирове. Колите им плащат само винетка...
"...Размерът на транзитните такси все още не е определен, но се очаква те да натоварят както превозвачите, така и пътуващите с личните си автомобили българи."


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: lubo в 11.08.2008 20:13
Към Събота Неделя смятам да тръгвам към острова директно от Каваци.Ще вляза през Малко Търново,после от къде се минава,че гледам по картата има няколко варянта?


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: dee в 11.08.2008 20:44
Значи до МТ задължително през Маринка, че тръгнеш ли на юг, до Царево пътя е супер, ама после за какви дупки става въпрос... :aaa ne: Първия град след границата е Лозенград или както там турците си го наричат Киркларели. После следват Бабаески, Пехливанкьой, Узункопрю, Кешан и после вече гониш табелата за Ечеабат и Чанаккале. Мисля че миналия път минахме през Хавса, но шорткътът през Пехливанкьой не е лош - няма дупки само е маклко неравен пътя.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Barborko в 11.08.2008 20:51
и внимавай, че от МТ има страшни ремонти на пътя и около 10 км. е насипано с чакъл и има доста неравности и дупки. После пътя преминава в асфалт, но ако е топло карай внимателно, защото е от този измисления турски асфалт, който се размеква и е доста нестабилен при голяма скорост.

приятно каранена острова и много вятър  :о:  :GL:


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: lubo в 12.08.2008 00:34
Мерси за инфото,аз се чудех дали от Babaeski да се върна до Xavsa или да карам по селските пътища до Uzunkopru?


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: vandal в 14.08.2008 19:29
в прикачения файл снимка с разписанието на параходите...
за риболова незнам...за къмпинг - на гладкото където са училищата има къмпинги /силно казано/, но може да си опнеш тентата срещу 5 до 7.50 лири. Най добре е квартирка ако има свободни...ако не платиш за палатка не гарантирам какви са последиците, въпреки че последниа път спахме в дюните и никой нищо не каза.
За таксите по пътя...ами внимателската...ние едно безумно каране с брат ми направихме, че гонихме ферибота в 8ч а се забавихме много на малко търново.140 км средна скорост  и с един анти радар...нали се сещате какво ни се пишеше ако ни спрат.Но през ноща и жандармите спят...
След МТ има голям ремонт на пътя, т.е. нов път по пряк строят турците.
Имаше един багер катурнат отстрани на пътя преди 10ина дни


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: SHMIT в 03.09.2008 22:23
Да се внимава с ШЕН :#@:
http://www.windsurf.bg/forum/index.php/topic,1992.0/topicseen.html


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: ДАКС в 14.09.2008 20:27
Здравейте! Нов съм във форума ви, но установих, че има много полезни неща.
Предстои ми пътуване с кола до Кушадасъ на 19-ти септември (след няколко дни). Изчетох почти цялата тема, която се оказа крайно полезна и отговори на много мои въпроси. Не разбрах само няколко подробности:
1. Знае ли някой колко промила е допустимия алкохол в кръвта за шофьори в Турско(примерно за една-две бири)
2. Може ли да внеса пез границата някое и друго фитнес-медикаментче(за лично ползване). Тренирам си упорито и не смятам да спирам по време на отпуската, а и в цената ми влиза безплатен фитнес към хотела. Та ще ми направи ли някой проблем да си внеса по една кутийка от две-три неща плюс някои витамини и лекарства като аспирин, аналгин и др.
3. Дали не е забранено шофирането по джапанки, че при техните жегии...

4. Забранено ли е колите да имат затъмняващо фолио по задните стъкла?
5. Наистина ли са забранени радар-детекторите? Става дума за тези, които са позволени в БГ.
Изобщо ако има някви нови тазгодишни капани, ще съм задължен ако ми ги споделите.
Мерси предварително! OO


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: vandal в 15.09.2008 01:28
алкохола го отпиши...половин бира да си пил, видиш ли ченгета, зарязвай колата и бягай през къра...
анти-радар  ако караш с навигатор - по добре го помоли да го дръша в ръце и ако видите ченгета да го скрие - ние така направихме веднъж...но ти препоръчвам не повече от 90 км и няма да ти трябва.
за лекарствата няма да има проблеми
за джапанките...незнам ама ми стана интересно къде правиш връзката с жените им...


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Юли в 15.09.2008 09:11
Здравейте! Нов съм във форума ви, но установих, че има много полезни неща.
hi
Добре дошъл във форума ДАКС
Някъде бях описал една случка която имах при срещата си с полицаи. Имах навит в жабката антирадар, който дори не беше захранен, но това не попречи да ме изкарат от колата с думите "проблем комшу, чок проблем" и след половин час разправии и заплахи за глоба от 3000 евро и 3 дни затвор, се разминах с последните си турски пари които направо ми ги взеха от ръцете.
За разрешеното количество алкохол нямам представа, там по принцип не са ме проверявали, но наистина бих ти препоръчал да не рискуваш (а две бири си е риск :оо.:). На границата не тършуват из багажа, освен ако не им станеш подозрителен, не се заяждат (освен ако нямаш много храна, алкохол или цигари). Вече не е токлова горещо, но и те си шофират с нещо като чехли.
Това наистина са сериозни въпроси, и ако наистина си притеснен звънни в консулството, и ги питай.


Титла: Въпрос за катастрофа, Малко информация за процедурите
Автор: SunShine в 04.10.2008 15:02
С две думи сестра ми има кола която вчера се е търкаляла няколко пъти по таван в Турция.
Каско и зелена карта има колата.
Какво следва от тук нататък като процедури относно застраховки, КАТ, отчисляване (бракуване) и т.н.
Всякакво инфо е добре дошло че до сега не ми се е случвало такова нещо  :(


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: ivorpetkov в 04.10.2008 21:55
Каското ако е от BG, вероятно важи само за BG.
Зелената карта е за щети на други лица , не на застрхования.
Другите неща не са ми ясни.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Sunny в 04.10.2008 22:38
Трябва да се извика турска полиция на мястото на инцидента и те да направят протокол, който после се превежда и легализира и се представя пред застрахователното дружество за изплащане на щетите. Не съм 100% сигурна, но така би трябвало да бъде. Най-добре да се обади на застрахователя си и да пита, защото всяко дружество има някакви изисквания.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Юли в 08.09.2009 10:27
Карта с маркирани камери и полицейски засади в Турция.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Ralkata в 02.09.2010 14:02
Каква е ситуацията с пълномощните в момента? Може ли да се мине само с нотариално заверено пълномощно на английски или се минава през турското посолство?  hmmmm


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: lubo в 02.09.2010 14:06
Пълномощно за кола ли имаш предвид?Ако да,то в посолството работа нямаш.По-рано бе задължително да е на турски,но напоследък май и с на английски се минава,но пък винаги могат да ти се заядат :-O-:Ако така или иначе ще се превежда,то по-добре направо на Турски.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Ralkata в 02.09.2010 14:11
Да за кола говоря :) Мерси за инфото, ще преведем за всеки случай... :+:


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: dany.killmister в 02.09.2010 18:11
Отиди в турското посолство там ще ти обяснят,излиза за 10тина дена но се разкарваш на 4ри места иначе за два дена към 120лв.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: geleto в 08.09.2010 20:35
На ГКПП Кастанес (близо до Капитан Андреево) вече искат пълномощното да е заверено в Гръцкото консулство.
Върнаха ме и мен и 2-те коли зад моята заради това. Моето пълномощно беше на турски и български, но на другите 2 коли си беше на гръцки.
Ето го пълния текст на съобщението, което са залепили:

Цитат
Уведомяваме българските граждани пътуващи зад граница и управляващи а пълномощно МПС, което не е тяхна собственост, че поради нарастналия трафик на крадени автомобили, трябва да имат следните допълнителни заверки и документи:

1. Превод на пълноомощното на гръцки език.
2. Нотариална заверка на пълномощното от български нотариус.
3. Заверка на превода на пълномощното от консулските служби на Република Гърция в България.

Забележка: Не се приемат пълномощни, с които се преупълномощават трети лица, а само такива, които са издадени от действителните собственици на въпросните МПС.

Издадено по заповед на началника на ГКПП Кастанес

Досега съм минавал няколко пъти от там, никога не са ми искали пълномощното - както от гръцката, така и от турската страна. Явно са сгазили лука и сега се правят на по-католици от папата.
Не ми е ясно и колко е законно това - защото важи само за български граждани.
Питах на българската граница - връщали много коли така, да съм се оплачел в гръцкото консулство. Все едно на арменския поп.

Малякас


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: jP_bulgaria в 13.01.2011 23:51
в Турция трябва особено да внимавате какво купувате и какви пари давате най-вече. Не ги гледайт


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: lubo в 14.01.2011 10:20
Стига бе,това е част от атмосферата,аркадаша там е приятел сигурно на половината форум,усмивката, с която те обслужва, си струва дръвцето в цената ;)За разлика от нашите селяни по пазарите,които освен че те лъжат,гледаш и да не те набият \O


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: jP_bulgaria в 14.01.2011 22:50
да .. пазарлъка е вроден в душата им .. и да отношението към копувачите е ... 6 \0/ \0/ нищо общо с България


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Sergobo в 11.04.2011 11:57
Привет,
Една новина за пътуващите с бусове и баничарки (не-пътнически) - много е трудно, направо почти невъзможно да се мине турската граница с такова нещо и без тир-карнет (което пък означава че трябва да се наредите с тировете). Май искат в талона да е записано, че автомобилът е пътнически, да има прозорци, седалки.
Нашите съграждани с номера, започващи с "Х" и "У" пак са започнали совалките си през граница, с което дразнят турските, а и донякъде и евро (разбирай БГ) граничарите. Т.е. предпоставка за опашки.
Ние бяхме с лека кола и ни направиха лек проблем защо сме двама души с три дъски. Но след малко обяснения минахме (за по-малко от 1 час).
Поздрави,


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Eddie в 11.04.2011 11:59
Ние бяхме с лека кола и ни направиха лек проблем защо сме двама души с три дъски. Но след малко обяснения минахме (за по-малко от 1 час).
Интересно,как ли ще стои въпросът при 3ма души с по 3 дъски  wall


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: lukcheto в 11.04.2011 12:11
Една новина за пътуващите с бусове и баничарки (не-пътнически) - много е трудно, направо почти невъзможно да се мине турската граница с такова нещо и без тир-карнет (което пък означава че трябва да се наредите с тировете). Май искат в талона да е записано, че автомобилът е пътнически, да има прозорци, седалки.

Сърго, още миналата година го имаше този проблем :shock: Трипио не го бяха пуснали да мине въобще с неговата баничарка и то в разгара на сезона, аргумент им бил липсата на прозорци отзад. Странното обаче, в неговия случай беше, че седмица преди това той беше минал границата със същата тази баничарка без абсолютно никакъв проблем :shock:


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Sergobo в 11.04.2011 12:20
да ви кажа, да те върнат от границата си е един кошмар... е, ако се случи на някой - на Александруполис има добър къмпинг и малко по-слабо, но хваща островния северняк :)
на колегите с буса не направиха проблем за дъските... те бяха с по 2 на човек...


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: fireflay в 11.04.2011 23:03
Серго,на коя граница става тоз панаир,че на Велик ден,смятам да минавам през Капитана с поне 3 дъски,жена и поне една дъщеря...Ако ме запрът,ще им покажа ЗАБРАНЕНИЯТ ПЛОД :D


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: metro в 11.04.2011 23:36
Светльо ами ние двамата с Иво Чеширов бяхме с този бус, и да след час и половина разговори с шефа на митничарите едвам ни пуснаха (накрая стигнахме до там, че се обадихме на хотела в който бяхме резервирали стай за спане да им потвърдят, че сме сърфисти и отиваме на състезание! смятай до къде стигнахме!!! ) Иначе да трябва да имате навсякъде прозорци в колата или буса и на талона ДА НЕ пише Truck защото в противен случай искат Tir Carnet което както каза Серго означава да се наредите с тировете което е направо смърт!


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: deniz в 25.02.2012 21:07
Здравейте на всички
имам един въпрос относно с влизането в Турция с кола над 20години и с газ.
Имали някакви проблеми на границата моята кола е 91 година и е с газ дали ще ми направят някакъв проблем.
Благодаря на всички предварително!


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Юли в 26.02.2012 14:37
Добре дошъл във форума deniz hi
От известно време никой не се е оплаквал за коли над 20г. За газова уредба не си спомням да са искали какъвто и да е документ от години насам, както и да я проверяват. Мисля, че всичко отшумя, когато се справиха с "бензинджиите". Имаше момент в който влизаха коли в Турция само за да заредят от безмитното гориво и се събираха огромни опашки.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: deniz в 26.02.2012 14:58
Добре дошъл във форума deniz hi
От известно време никой не се е оплаквал за коли над 20г. За газова уредба не си спомням да са искали какъвто и да е документ от години насам, както и да я проверяват. Мисля, че всичко отшумя, когато се справиха с "бензинджиите". Имаше момент в който влизаха коли в Турция само за да заредят от безмитното гориво и се събираха огромни опашки.

Благодаря ти много за отговора :)

Желая Ви приятен ден!


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: манос в 02.04.2012 22:26
Здравейте всички във форума. От прочетеното разбирам,че пътувате много и реших да потърся мнението ви. Интересува ме дали има някаква промяна в поведението на турците към коли с АГУ. Засега знам,че от доста време пътуването с такава кола не е проблем. Моля, споделете ,ако има някаква промяна. DENIZ, ако си се върнал от турско,ще съм благодарен и за информация от теб. Поздрави на всички


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: deniz в 03.04.2012 07:31
 Здравей, наскоро не съм пътувал към Турция, но и никой не съм чул да се оплаква че са го върнали. Пробвай се ако не те пуснат от Капитан Андреево (което силно ме съмнява), ще се пробваш през Гърция :). Желая ти късмет и да пишеш :)


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: манос в 03.04.2012 07:45
Ок.Много благодаря.Ако някой има нова информация нека я сподели.Приятен ден


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: VenciV в 03.04.2012 08:07
Пътувай си спокойно ,няма да имаш никакви проблеми. Приятен път и престой в Турция./това не е СТРАНА ОТ ЕВРОСЪЮЗА и нещата са такива каквито са/....истински OO OO


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: valko в 03.04.2012 08:21
За 4 пребивавания в Турция не съм имал проблем с АГУ  пътувай спокойно но зареждай в България


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: lubo в 03.04.2012 09:49
.... но зареждай в България ...
Защо?Освен цената има ли и друга причина,че моята бутилка е за около 300км и няма как да мина без зареждане?


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: v_abozov в 03.04.2012 12:06
И аз съм със сравнително малка бутилка и почти винаги дозареждам газ в Турция. За пръв път чувам за вероятни проблеми.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: ivorpetkov в 01.06.2012 11:10
И сега от бутилките обратно към внимаването :)  

Ако някой още не е разбрал от 2010-та в TR е увеличена максималната скорост за някои от междуградските пътища.
Става въпрос за онези със самостоятелните ленти за всяка посока с мантинели или канавка посредата, които се водят "expressways".
Та за тях ограничението за автомобили е 110 km/h, а доколкото разбрах (неофициално от непроверен източник :) ) до 120 не те закачат.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Odin в 01.06.2012 14:00
Имайки предвид, че при повечето коли 120 по километраж са реално между 112 и 117км/ч, няма за какво да те закачат.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: dangelo в 07.08.2012 11:57
Ех ех ... http://vbox7.com/play:faaeda5c5c


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Eddie в 07.08.2012 16:21
Най ми хареса часта за българските бизнесмени,закупили парцели за строеж  wall


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Shaka в 07.08.2012 16:27
Memento .. Алачати    :( :( :(


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: ivorpetkov в 07.08.2012 16:38
Не бях ходил от 2 г. и тази отдох с известно притеснение, но останах приятно изненадан.
По-хубави пътища, някое и друго ново училище по спотовете, малко нови пансиони и толкова, всичко друго ми се видя все така добро както и преди.
А, и самолет, ама така и не можахме да го видим, хем специално се поинтересувахме кога е.  :)
Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Vasil в 07.08.2012 16:59
Най ми хареса часта за българските бизнесмени,закупили парцели за строеж  wall
Нищо чудно да се окаже доста добра инвестиция  , имайки предвид намеренията да развиват острова в тази насока ....за съжаление !


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Shaka в 07.08.2012 17:38
Не бях ходил от 2 г. и тази отдох с известно притеснение, но останах приятно изненадан.
По-хубави пътища, някое и друго ново училище по спотовете, малко нови пансиони и толкова, всичко друго ми се видя все така добро както и преди.
А, и самолет, ама така и не можахме да го видим, хем специално се поинтересувахме кога е.  :)

А, как ти се видяха 360,000 туристи срещу 20,000 преди 4 години? А центе да наемеш къща 60-80 лири срещу 20 лири?


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: ivorpetkov в 07.08.2012 20:47
Не ги забелязах.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: marino в 08.08.2012 09:34
Не ги забелязах.
Преди две години паркирах караваната на първа линия на Пусула,сега не мога и да си го помисля.Преди две години ферибота беше 48лири за кола и каравана,сега платих 70л. hmmmm


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Shaka в 08.08.2012 11:04
Даа там кризата е свършила завинаги и то благодарение на Българските сърфисти  oops


В интерес на истината, местните го отчитат


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Koki в 27.08.2012 11:08
Началото на септември как е наплива на острова?


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Sunny в 27.08.2012 12:11
Голям, като се имат предвид идващите почивни дни. Турците по обичай остават да почиват и в началото на септември след байрама и трудно се намират места за спане.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Димитрова в 13.04.2013 12:39
Четох по-горе в темата за необходими документи при пътуване с чужд автомобил. Ние ще пътуваме с кола на фирма. Двамата със съпруга ми сме управители заедно и по отделно. Какви документи са ни необходими за колата за безпрепятствено преминаване на границата? Благодаря предварително. Дано някой погледне темата, защото виждам, че последната публикация е доста отдавна.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Юли в 13.04.2013 16:01
Темата се преглежда и се опитваме да я държим актуална. По принцип трябва да имате пълномощно от фирмата. На границата може и да си затворят очите, но не разчитайте много на това.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Odin в 14.04.2013 17:35
Хубво е да имаш преведено и легализрано копие на турски език.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: vladd в 14.04.2013 20:11
преведено и легализирано пълномощно трябва ако не си управител. в случая трябва да се докаже, че ти си управител на фирмата.
много странно, в този случай никога не съм имал проблем, а и не съм се замислял как ще докажа кой е управитреля.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Sergobo в 14.04.2013 21:36
Привет, фирмата ви може да упълномощи вас като физически лица (приемам, че не е ЕТ). Пълномощното трябва да е нотариално заверено, преведено на турски и легализирано в консулството им. Това е вариантът, в който не разчитате на шанс. Поздрави


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Odin в 15.04.2013 09:46
Ако си управител на фирмата, трябва да се упълномощиш като физическо лице, че можеш да ползваш служебната си кола.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: alleasy в 17.04.2013 09:02
Не е необходими нотариално завереното пълномощно да бъде легализирано в консулството, достатъчно е да е преведено от лицензиран преводач и да имате и оригинала със себе си и всичко това да е актуално :) разбира се. Пътувам редовно до Турция през последните 7 години.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: bobo в 19.04.2013 14:03
Американски турист, който е събрал камъчета на плаж в Турция, е обвинен в контрабанда на древни артефакти и може да получи 12 години затвор, пише „Дейли телеграф”.30-годишният мъж от щата Мисисипи е бил спрян през миналата седмица от митническите служители на летището в Анталия. В багажа му са били открити събрани на плажа камъчета, сред които е имало парче тухла и триъгълно парче мрамор.

Според митническите служители това са ценни артефакти, които американецът се е опитал да изнесе нелегално. Американецът е заявил, че често събира със съпругата си камъни и други предмети на плажа за спомен. В момента мъжът е пуснат под гаранция и му е забранено да напуска територията на Турция./БЛИЦ


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: karata в 10.08.2013 15:11
камери "на живо" от К.Куле

http://www.trakyagumruk.gov.tr/kapikule_canli.aspxТитла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Sunny в 13.08.2013 17:14
Ееее Мите много благодаря за този линк \0/
Бреййй много празно ми се вижда...


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: karata в 14.08.2013 19:45
много бързо работят тази година , няма спор !!


Титла: Заверки на пълномощно за каравана.
Автор: Gaitan в 05.06.2014 21:43
Здравейте, смятаме да пътуваме към острова с чужда каравана (колата си е моя). През Гърция. Имам категория В+Е, нотариално заверено пълномощно за караваната, легализиран превод на турски. Обадих се и в турското консулство, там много любезна госпожа прозвъня тук-там и ми върна обаждането. Обясни ми надълго и нашироко вече известните неща, но не успя да направи разлика между заверка и легализация, и голям и малък талон. Може би не е шофьор и не е наясно кое кое е.

Та въпросите, които остават, са:
- трябва ли легализирания превод да се завери допълнително в турското консулство? (има различни мнения по въпроса)
- трябва ли да нося големия телон на караваната? (На колата ще го нося заради минаването през Гърция, където било задължително)
- за гърците трябва ли и легализиран превод на пълномощното и на гръцки? ("За всеки случай" не ми се прави, че е около 90 лв.)

Благодаря предварително.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Vancho laifa в 05.06.2014 21:47
Здравейте, смятаме да пътуваме към острова с чужда каравана (колата си е моя). През Гърция. Имам категория В+Е, нотариално заверено пълномощно за караваната, легализиран превод на турски. Обадих се и в турското консулство, там много любезна госпожа прозвъня тук-там и ми върна обаждането. Обясни ми надълго и нашироко вече известните неща, но не успя да направи разлика между заверка и легализация, и голям и малък талон. Може би не е шофьор и не е наясно кое кое е.

Та въпросите, които остават, са:
- трябва ли легализирания превод да се завери допълнително в турското консулство? (има различни мнения по въпроса)
- трябва ли да нося големия телон на караваната? (На колата ще го нося заради минаването през Гърция, където било задължително)
- за гърците трябва ли и легализиран превод на пълномощното и на гръцки? ("За всеки случай" не ми се прави, че е около 90 лв.)

Благодаря предварително.

Пешо, обади се на Бобо фотографа. Той вече няколок години ходи с  каравана която не е на негово име на Острова.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Gaitan в 06.06.2014 11:57
Благодаря. На практика не било толкова сложно, на границата ги интересуват само зелените карти и с каквото влезеш в Турция, с него да си излезеш.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: lale в 09.06.2014 11:13
Привет! Стана дума вече в другата тема, че ще водим и децата. И, не щеш ли, ми хрумна, че моите деца не носят моята фамилия, т.е. по паспортите им не личи, че аз съм им майка. Нужно ли е да нося, съответно превеждам, заверявам, легализирам и прочее актовете им за раждане? Някой има ли подобен казус? Мерси!


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: valko в 09.06.2014 12:55
Ако си сама с децата задължително  \/


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: lale в 09.06.2014 13:42
Ако си сама с децата задължително  \/

Няма да съм сама. Мама, татко и децата.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: marino в 09.06.2014 15:04
Във всички случаи трябва да носиш акта за раждане или нотариално заверено копие и разбира се задграничен паспорт.Там пише кой е мама и кой татко.Направи си и няколко копия защото понякога искат.Превод не ти трябва защото тези неща ги искат само нашите митничари.Ако си сама ще ти трябва и декларация от другия родител.Пак нотариално заверена.Успех. OO


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: lale в 09.06.2014 15:13
Във всички случаи трябва да носиш акта за раждане или нотариално заверено копие и разбира се задграничен паспорт.Там пише кой е мама и кой татко.Направи си и няколко копия защото понякога искат.Превод не ти трябва защото тези неща ги искат само нашите митничари.Ако си сама ще ти трябва и декларация от другия родител.Пак нотариално заверена.Успех. OO

Много ти благодаря! Спести ми "някой" лев.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Юли в 21.07.2014 12:42
GPS координати на гишетата за магистрални такси.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Sergobo в 22.07.2014 20:35
Привет, повдигам пак въпроса, че отговора се е загубил на лични... ще пътувам до Турция с чужда каравана. Мисля да се запася с нотариално пълномощно с превод на турски, без заверка в турското консулство. И гражданска отговорност. Трябва ли ми още нещо? Мерси


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: karata в 22.07.2014 21:10
зелена карта към гражданската... :)


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Gaitan в 22.07.2014 23:22
И аз пътувах с чужда каравана. Искаха ми двата малки талона (на колата и караваната), двете зелени карти и легализирания превод на пълномощното. И едни полицаи ме спряха преди Кешан, за да ми видят книжката, но май повече ги интересуваше да погледнат в караваната. Почерпиха дъвки и- по живо, по здраво.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Sergobo в 23.07.2014 00:21
Мерси момчета :) легализиран превод - означава, че преводът е заверен в турското консулство ли? или само, че има печат на заклет преводач... май няма да имам време за консулска заверка...


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Gaitan в 23.07.2014 10:12
Легализиран превод може да направи лицензирана преводаческа агенция или "заклет преводач". Те взимат и т. нар. Апостил и заверяват превода в турското посолство. Както ми казаха и по телефона от консулството, на границата ги интересува не само текста, а и печатите по документа. Не отидох да го заверя допълнително в посолството и нищо не са ми казвали на границата. Но го погледнаха и печатите ги задоволиха.
И превода с легализацията е поне 7 работни дни, да знаеш. За експресна поръчка се плаща доста повече.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Sergobo в 23.07.2014 10:16
Мерси Gaitan, имах предвид апостила... значи е добре да има. Поздрави,


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Barborko в 23.07.2014 11:42
Серго, принципно ти трябва нотариално заверено пълномощно, което после отива при преводаческа агенция и те си го заверяват в консулска служба при посолството на Турция. Това е най-сигурния вариант, за да знаеш, че няма да имаш проблеми. Повечето от колегите обаче правят само нотариална заверка и превод, защото консулската много забавя и оскъпява. До сега не са правили проблем, въпреки, че преди година имаше официално прессъобщение, че няма да пускат с пълномощни без заверка в консулска служба. Лека и ще се видим на курортЕ  :)))))))


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: mihailt в 27.08.2014 20:56
Здравейте. И аз да питам. Ще ходя до острова сам с децата, за техните документи и тн. съм наясно. Ще сме там до около 10ти септември. Та зелената ми карта е валидна до 29 септември. Това били ми създало някакъв проблем на границата? Поздрави. И благодаря за отговорите предварително. :OK:


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: VenciV в 27.08.2014 22:16
Здравейте. И аз да питам. Ще ходя до острова сам с децата, за техните документи и тн. съм наясно. Ще сме там до около 10ти септември. Та зелената ми карта е валидна до 29 септември. Това били ми създало някакъв проблем на границата? Поздрави. И благодаря за отговорите предварително. :OK:
Абсолютно никакави проблеми и лек път OO


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: mihailt в 27.08.2014 23:26
Венци, благодаря, сега съм спокоен. И на теб лек и попътен вятър. \0/ :lol:


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: mihailt в 04.09.2014 19:53
Здравейте. Да имате предвид като идвате към острова и разчитате на последния Лук ойл, че вече магистралата стига направо до границата. За да заредите там се отбиите до Капитан Андреево и после се върнете пак на магистралата за границата. На мен ми се наложи да се върна да заредя около 15,16 километра се получава и загуба на време.  wall Поздрави. :OK:


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Sunny в 05.09.2014 09:53
И ние се връщахме от границата, много неприятно. От Лукойл казаха, че може би ще го преместят, но не знам кога.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: karata в 05.09.2014 10:02
От Лукойл казаха, че може би ще го преместят, но не знам кога.
хихихихихих с магическа пръчка !
колкото и да се радвам на новият подход към границата не мога да скрия разочарованието си отново - отвори се пункт без никакви комуникации с останала част от света !
няма паркинг , няма офиси , бензиностанции....има 5 метра да спрат 2 коли !
при условие че от година - две се знае трасето ...как не помислиха за т.н. "съпътсваща инфраструктура" ?
едва ли някоя верига няма да иска да отвори бензиностанция първа там.....


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Sergobo в 08.01.2015 18:29
Привет, ново 5... :) някой да има опит с новите начини за събиране на магистрална такса в Турция, и по-точно оправянето на проблема с неплатените такива? :) Сега сканират номера, но колко е давността? Къде може да се плати глобата? Мерси


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Юли в 08.01.2015 20:19
Преди няколко години и аз минах през гишето за предплатени такси без да искам. Нито при излизането от Турция, нито при следващото влизане никой не ми направи проблем.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Shaka в 09.01.2015 11:02
Привет, ново 5... :) някой да има опит с новите начини за събиране на магистрална такса в Турция, и по-точно оправянето на проблема с неплатените такива? :) Сега сканират номера, но колко е давността? Къде може да се плати глобата? Мерси

Преди години срока беше 2 седмици. Можеше да се плати както на границата,, так и в която и да е община.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Odin в 18.06.2015 18:18
Продават и винетка, която се лепи при огледалото и важи за влизания или за месеци. Утре ще дам точно инфо и снимка на въпросната.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: lubo в 19.06.2015 11:43
На Нова година прецапахме магистралата при Измир и в двете посоки без да платим.На отиване по незнание,а после правихме опити,но се оказа едно ходене по пощи едни формуляри и закупуване на карта за минимум 40-50 лири,при условие,че таксата за минаване е 3.Очаквахме евентуално проблем на границата,но нямаше.От тогава сме влизали и излизали още два пъти.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Sergobo в 19.06.2015 12:00
но по магистрали не сме минавали от тогава. Ние включихме сирената на излизането от магистралата при Измир, защото от първото неплащане беше минала вече една седмица. Е, ако някой има инфо за давност на нарушението, или какво да се прави ако пак трябва да караме по магистрала, нека сподели. :)


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: lukcheto в 08.07.2015 15:04
... взеха много да зачестяват простотийките на необразованите турски чиляци, които си изхвърлят боклука през прозореца на колата, докато същата се движи и то с немалка скорост.  Боклукът твърде често представлява празни пласмасови бутилки, НО С КАПАЧКА, посрещането на която/които с предното стъкло, и на скорост, не е шега  angry Сумарно, за това ходене до острова, от 4ри коли летя боклук по безобразен начин  :X: Бях свидетел на изхвърляне на три поредни порции пласмасови шишета и то само от една кола  hmmmm Единият път еднолитрова бутилка щеше да е причина за ПТП защото мощно се изпраска в предното стъкло на колата, която задминавах и която се опита да го избегне в последния момент притискайки мен...  \/ Затова, едно наум и внимателничко  :(


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: mihailt в 05.08.2015 22:15
Здравейте. Чел съм,че има забрана при влизане в Турция, за коли над 20г. Мой приятел се интересува, дали да пътува на почивка при съседите. Колата му е Пасат2 комби/1992г/, в перфектно техническо състояние, също и външен вид. Какво ви е мнението?  :-O-:
Миналата година, и на двете ми ходения, виждах да влизат и излизат какви ли не БГ коли с местни за района номера/ почти каручки/, без проблем.
Да рискува, или да търси по-сложния вариант, с друга кола и съответните пълномощни......., наясно съм с тях.
Поздрави. Благодаря и безгрижно лято. Yeee  OO


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: v_abozov в 05.08.2015 23:38
Няма да има проблем. Верно имаше някаква такава забрана, но после уточняваха, че се отнася само за автобуси и бусове, или нещо такова. Преди време също имах 20-годишен Пасат и си влизах с него и никога не е ставало въпрос за това. На практика никой не прави проблеми за над 20-годишните автомобили.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Vancho laifa в 22.02.2016 18:37
Тъй като до сега не съм се сблъсквал с подобен казус имам един въпрос към хора на който им се е случвало срока на паспорта да им изтича да кажем четири месеца след като са влезли в Турция.

Според разни слухове за да влезеш в Турция ти трябва валиден паспорт със срок на валидност най-малко още шест месеца след датата на влизане. Има ли нещо вярно в това и някой връщан ли е от границата в подобен случай? Или обратното - някой влизал ли е в Турция със срок на паспорта 4 месеца преди датата на изтичане?


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Ceco в 22.02.2016 19:05
Моя паспорт изтече декември 2015, последно ходих октомври или септември, никакъв проблем не са ми правили.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: VenciV в 23.02.2016 10:00
Тъй като до сега не съм се сблъсквал с подобен казус имам един въпрос към хора на който им се е случвало срока на паспорта да им изтича да кажем четири месеца след като са влезли в Турция.

Според разни слухове за да влезеш в Турция ти трябва валиден паспорт със срок на валидност най-малко още шест месеца след датата на влизане. Има ли нещо вярно в това и някой връщан ли е от границата в подобен случай? Или обратното - някой влизал ли е в Турция със срок на паспорта 4 месеца преди датата на изтичане?
Никакъв проблем, никакви 6 или 4 месеца...влизаш в срока на валидност на паспорта.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: windprayer в 23.02.2016 15:26
Аз съм ходил 5 дена преди да ми изтече с престой 4 дена и дори нищо не ме попитаха, нито на отиване, нито на връщане. С по-предния ми паспорт - по същия начин и никакви проблеми. Тия 6 месеца са за държави с визов режим.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Ceco в 23.02.2016 18:22
Никакъв проблем, никакви 6 или 4 месеца...влизаш в срока на валидност на паспорта.
Венци, предполагам все пак трябва и да излезеш в срока на валидност?


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Shaka в 23.02.2016 19:04
Венци, предполагам все пак трябва и да излезеш в срока на валидност?

Не е задължително - освен ако не искаш да гледаш "Среднощен експрес" на живо ...   :peace:


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: vladd в 23.02.2016 21:33
преди години мой близък го върнаха от границата поради липса на 6 месеца.
от друга страна брат ми с хиляди увъртания го пуснаха без пълномощно за колата. все пак бих го играл сейф и бих си изкарал нов паспорт - бързата поръчка е 5 дена или нещо такова.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: dany.killmister в 01.03.2016 15:46
Здравейте,трябва ли за Турция пълномошно за кола ако колата не е на твое име?


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: marino в 01.03.2016 16:16
Да.Даже преди години имах много куриозна случка.Минавам границата на Ипсала.Бях с колата и караваната.По онова време колата се водеше на мое име,а караваната на името на жена ми.Разбира се тя беше с мен.И ми казват ,че искат пълномощтно за караваната.Започнах да му обяснявам,че жена ми е с мен и дори му показах едновременно паспорта и талона на колата.Но не, той си иска пълномощтно.По едно време събра всички документи и изчезна.Ние останахме като в небрано лозе.По едно време видяхме документите на едно от гишетата.Но въпросния митничар го няма.А един друг митничар ни каза да ги взимаме и да продължаваме.


Титла: С теглич в Турция?
Автор: Gaitan в 14.06.2016 22:33
Знаете ли дали в Турция правят проблем ако си по гол теглич, че този път съм без каравана? Моя не е от бързо свалящите се, но има начин да се отвинти само куката. В Гърция правели проблем, та се чудех за Турция как е. На ферибота примерно, че там нали ни подреждат броня до броня.
Благодаря.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: ogimo в 14.06.2016 22:46
никакви дертове няма Yeee


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Gaitan в 15.06.2016 04:21
Чудесно, благодаря.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: mihailt в 30.12.2016 22:12
Здравейте. Вчера си направих застаховката Гражданска отговорност в SDI за следващата година. Основното ми питане беше, към коя компания да се застраховам, така че като реша да пътувам към Турция, да мога да си купя зелена карта за съответния период. Служителката ми каза, че от 2017г Зелената карта е включена в цената на застраховката за целия период и вече ще важи и за Турция, Сърбия и др. Имало съответните споразумения за целия континент. Застраховката ми е в Булинс, а зелената карта е издадена от Национално Бюро на Българските Автомобилни Застрахователи. И в нея няма срани зачеркнати с хиксче. Тоест важи за Турция, Сърбия, Македония, Кипър/без Турската част/и други държави от Европа. Дано това е истина и да е добра новина за следващата година. Поздрави! Весело посрещане на Новата Година. :lol: Нека да е по-здрава, весела и успешна за всички. :OK:


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: roadster в 01.01.2017 23:47
Явно е истина всичко това. И на мен казаха същото за валидността на зелената карта преди 4-5 дни ( когато сключвах  Гражданската)


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Юли в 30.05.2018 22:52
Малко за пътната обстановка и камери за скорост (speed cam) по пътя до Гьокчеада:
1. Камера малко преди разклона за Хавса по посока Гьока, ограничение 50км/ч. Може и да не е за скорост, но някои от турците намаляват преди нея. 41.546465, 26.813898
2. Камера малко след разклона за Хавса по посока Гьока, ограничение 50км/ч. Може и да не е за скорост, но някои от турците намаляват и преди нея. 41.541615, 26.818758
3. Полицейска засада малко след Одрин (Edirne), полоса около 5км.
4. Полицейска засада преди Кешан, около тези координати - 40.892402, 26.634080
5. Работеща (проверено) камера за скорост на сароския залив до бензиностанция и комплекс Троя, ограничение 70км/ч.
6. Полицейска засада след Сароският залив, почти винаги по посока България. Около тези координати - 40.568659, 26.824251
7. Трафик контрол преди Гелиболу. Там има жандармерия и по принцип не е проблем, но по правият участък преди него, често има кола с радар (понякога частна!) 40.453185, 26.675071
8. Камера преди Гелиболу, снима и в двете посоки - 40.431008, 26.674838

Ако някой има допълнителна или по-точна информация, нека пише в тази тема.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: superfreak5 в 12.04.2019 14:45
това е от години така, но да не забравят пътуващите го поствам пак (аз не превишавам  8) ):
https://www.dnevnik.bg/skorost/2019/04/12/3418647_turciia_zapochna_da_zadurja_avtomobili_na_granichnite/?ref=home_more_from_Dnevnik (https://www.dnevnik.bg/skorost/2019/04/12/3418647_turciia_zapochna_da_zadurja_avtomobili_na_granichnite/?ref=home_more_from_Dnevnik)


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: karata в 12.04.2019 17:05
дали дължите нещо за пътни такси може да проверите тук :     https://webihlaltakip.kgm.gov.tr/WebIhlalSorgulama/Sayfalar/Sorgulama


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Юли в 13.11.2019 11:04
Сменили са линка за проверка на глобите.
Това е страницата на турската администрация: https://ivd.gib.gov.tr/tvd_side/main.jsp (https://ivd.gib.gov.tr/tvd_side/main.jsp)
Ако ви изкочи прозорец с нещо на турски, просто го затворете. После натискате полето (не е бутон от менюто) на което пише "MTV ve TRAFİK PARA CEZASI ÖDEME", отваря се прозорец на който трябва да "чекнете" "Yabancı plaka ile sorgulama yapmak istiyorum".
Пишете номера на колата на ЛАТИНИЦА в горното поле и кода за сигурност в долното. Потвърждавате със "SORGULA".


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: stef в 13.11.2019 14:54
Юли на колко човека около мен и мен включително, ни развали настроението с този пост и проверката в сайта им...........


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Юли в 14.11.2019 10:47
Не знам :D
Нас ни щракнаха два пъти при последното бързане, но все още не са отразени :о:


Титла: PCR тест в Турция
Автор: Юли в 31.07.2020 00:04
Информация от първа ръка на стъпките за направа на PCR тест при връщане от острова.

Вариантите са следните:
1. На границата при влизане в България. Теста се праща в Одрин и резултатът излиза на следващият ден. На нашата граница ни поставят под домашна карантина и след, като излезне резултата (онлайн), се представя на местното РЗИ, за да отпадне карантината.

2. Същата процедура може да се направи и в Одрин, тогава може да се преспи някъде и след, като излезе резултата (онлайн), си го разпечатвате и директно на границата. Пробите се вземат на този адрес:
eski devlet hastanesi
Sarıcapaşa, Sarıca Paşa Cami Sk., 22030 Edirne Merkez/Edirne
https://maps.app.goo.gl/havXk29ZvcFK93E2A
Намира се в самия център, близо до джамията, където паркирането е трудно, но в малките улички се намират места. Имат обедна почивка! Няма смисъл да губите време да плащате теста предварително в банка, има организирано плащане на място. Стъпките тук са следните:
 - Взима се номерче от охраната
 - Попълвате формуляр (написан е на турски)
 - Плащате
 - Чаааааакате да излезе номерчето (2-4 часа)
 - Регистриране при което получавате талончета с баркодове за проверка на резултатите онлайн

3. Докато сте на острова. Прави се в Чанаккале, местата са две и се намира в близост до ферито. Едната е в близост до Троянския кон, другата е в "18 Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama Ve Araştırma Hastanesi (https://www.google.com/maps/place/%C3%87anakkale+18+Mart+%C3%9Cniversitesi+Sa%C4%9Fl%C4%B1k+Uygulama+Ve+Ara%C5%9Ft%C4%B1rma+Hastanesi/@40.1156019,26.4137574,15z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0x7f380311b73fd745!8m2!3d40.1156019!4d26.4137574)".
Вариант е да се отиде до Чанаккале без кола, така се избягва чакането на опашка по феритата. От Гьокчеада до ферито има рейсче, от Кабатепе до Ечеабат също. Оттам с фери до Чанаккале (на всеки кръгъл час) и оттам пеша до улица Ziveriye sokak или с такси до 18 март.
Опашки засега няма така, че процедурата е относително бърза. Когато свършите ще имате време да вземете ферито наобратно и после с рейсчето до Кабатепе и острова.
В Чанаккале тестове се правят до 17ч. Цена 110TRL (под 30лв), плащат се на Гьока в синята банка с основание PCR test. Банките и лабораториите не работят през почивните дни.

Теста се сваля от тази страница: enabiz.gov.tr
Натискате зеления бутон "Covid 19 Test Results", вкарвате цифрите от баркода, който ви дават при теста и последните 4 цифри от номера на паспорта.


Прилагам снимки на двете лаборатории и формата за онлайн изтеглянето на теста.


Титла: Отговор: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!
Автор: Юли в 01.09.2020 07:43
Отпада карантината при връщане от Турция, съответно и нуждата от PCR тестове: https://haskovo.info/134044/%D0%BE%D1%82-%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B5-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B8-pcr-%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD/


Кайт, уиндсърф, ски, екстремни спортове | Powered by SMF 1.1.21.
© 2017, Simple Machines. All Rights Reserved.