Кайт, уиндсърф, ски, екстремни спортове

Екстремни спортове => Уиндсърф => Темата е започната от: Sunny в 12.01.2009 12:12Титла: Wave, formula, freestyle, race, freeride windsurf
Автор: Sunny в 12.01.2009 12:12
Позволявам си да отворя такава тема, можеби с малко неточно заглавие, но сега ще се опитам да обясна за какво става дума.
Както знаете всеки сърфист на даден етап от своето развитие се насочва към определен стил каране на уиндсърф. Някои ходят само на прогнози и карат с малко wave оборудване. Други сърфисти се насочват към голям материал formula, за да могат да карат и на слаб вятър. Има сърфисти, които карат слаломен материал и са изключително бързи.
На мен ми се струва, че има някакво отрицание между отделните стилове и като че ли който каквото си кара е единствено доброто и правилно нещо.
Истината е, че всички ние сме сърфисти и еднакво удоволствие изпитваме от това да караме :OK:
На мен ми се иска да можем тук да обменяме повече информация за своя опит.
За съжаление много малко хора които карат formula и race оборудване пишат във форума и по този начин няма достатъчно информация.
Понякога поради липса на информация, начинаещи се насочват към съвсем грешно оборудване, тъй като няма откъде да получат независима и точна информация. Мисля, че тук е мястото, където могат да се описват и предимствата и недостатъците на отделните стилове, да се предпазват по-начинаещите от покупка на неправилно оборудване. Искам да кажа, че не става дума коя марка е добра и недобра, защото всички са на много високо ниво и от която и да е фирма, стига да се купи подходящоо оборудване, сърфистът ще бъде доволен. Става дума да се предпази начинаещ да купува неправилен литраж за своето ниво на развитие или пък например слаломна дъска (нищо, че е широка и изглежда много лесна за каране :aaa ne:).


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race windsurf
Автор: emo в 12.01.2009 15:15
Ми,аз вече съм си давал мнението в подобна тема,но като е отворена нова,ще си го дам пак...още повече съм що-годе пресен сърфист (4 сезона,почвам 5ти) и съм минал ,а и карам почти всякакъв материал :)
Значи всичко е много относително,говорим най-вече какви са ни възможностите, като пари ,свободно време,местоживеене или най-близък спот...като се замисля никак не е за пренебрегване и телосложението на даден човек,а и годините....въпреки,че разбира се всяко правило си има и изключения.Аз например съм сигурен,че от мен никога няма да стане фриистайлър,както не си го и представям и Жоро зъболекаря в това му амплоа,но Том Хартман,който е с една глава по-висок от мен и около 120кг,това лято ми скри топката на острова с фриистайл номерца,както и Чичо Вальо на Мони компания правят супер яки карания по уйев спотовете,където съм ги засичал :peace:
Най хубаво би било ако си независим от горепосочените фактори,но едва ли има такива хора...много :)
Накратко казано най- добре е( ако можеш) да караш всичко,с всички ,навсякъде...говоря обаче за хора които карат за кеф,като повечето от нас.
За хората,които участват по състезания,регати,шоута и т.н. разбира се е задължително тясно да се профилират в Уейв,Слалом,Фриистайл и т.н. с подходящия материал.
Колкото до начинаещите,по мое мнение,задължително трябва да започнат от нает учебен материал-с учител,поне първите 2-3 часа.
После,когато понаучиш туй-онуй и най- вече си по-сигурен,си купи материал подходящ за умениятата ,килограмите ти и местата където ще караш най често.
За предпочитане е (пак според мен) е да почнеш от голям фрийрайден материал на по спокойни и тихи условия за каране.
С набиране на водочасовете,сваляй литража и квадратурите,но не пак твърде рязко.
За мен затова Гьока (донякъде и Лимнос) е незаменимо място,защото има за всекиго по нещо....кеф ти сутрин да скачаш и да се меташ на уейв-спота с малките "оръжия",кеф ти следобяд да се юркаш и рейсиш със слаломно оборудване или да правиш фриистайл трикове оттатък на паркета ;).
За това братя и сестри,дай боже повече каране,пък в крайна сметка всеки рано или късно стига до окончателния си избор.... OO


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race windsurf
Автор: emo в 21.01.2009 15:40
Брех,хубава тема беше отворена,идеална за различни гледни точки и мнения,ама чудно защо не се получи дискусия. Аз ли само съм бил достатъчно изчерпателен и убедителен??? :)


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race windsurf
Автор: Mod_One в 21.01.2009 16:10
Ами то всичко е ясно, затова  ;)
Нали знаете приказката за попа на сватбата, когато го попитали "Дядо попе, вино или ракия ще пиеш?", а той отговорил "И бира сине...."  :D :D


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race windsurf
Автор: Sunny в 21.01.2009 16:49
Аз не мисля, че всичко е ясно или поне на доста хора не им е съвсем ясно или никак даже. Затова исках тук да може да се разискват оборудване, проблеми, хубави страни, изобщо каквото се сетите, за да може хем да се изяснят нещата за по-начинаещите, хем и за сърфистите от различните стилове предполагам ще е интересно. Така например, който ходи на прогнози е хубаво, че кара на силен вятър с малко оборудване, което е леко и маневрено, а и шанса да караш като отиваш на прогноза доближава 100%, особено на утвърдените места. Затова пък всички завиждат на хората с формулите на морето например, когато си отишъл на почивка и си гризеш ноктите от яд, че вътре 2ма 3ма карат като луди, а ти се пържиш на плажа и си викаш: Ей защот не взех 2-3 квадрата по-голямо платно (:-pp) Както виждате нещата имат и добра и лоша страна. За съжаление знам, че и на момчетат с формулите им трябва поне 3-4м/с вятър ,за да могат да карат и най-големите си платна и понякога се случва така, че отиват събота и неделя да карат, но дори и за тези платна няма вятър и като си билдоста път се получава доста неприятно cry Например знам, че фристайлните дъски са много добри за всякакви трикове, но не и да се режеш на гладкото, както и ,че уейв дъските не са добре за гладко, защото не можеш да ги натиснеш достатъчно и да качват и да се карат бързо, но пък за вълни са :1: Аз не знам какво друго да измисля, но все пак ако всеки сподели някакво впечатление ще е добре, защото темата е интересна и полезна :OK:


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race windsurf
Автор: valko в 21.01.2009 17:16
Ех има една приказка че не може и .... в ... и душата в рая   :X:  Просто не може от всичко и по много и за всеки  :aaa ne:
Така си мисля но не е задължително да е така  wall


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race windsurf
Автор: emo в 21.01.2009 23:03
И аз мисля,че има много какво да се каже по темата и наистина е странно,че не се коментира....Това все пак е все още сърф-форум,нали?
И то безспорно "най-живия" и посещаван мисля :time:
Давайте,коментирайте,провокирам Ви...знам че между вас има явни и скрити фенове на изброените дисциплини.
Ако не,нямам против да си лафим за парашути,ски,борд( условия за които в БГ има кажи-речи колкото в Сахара),подводно и горско ориентиране,икебана,плетки и ревюта.. ;)


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race windsurf
Автор: Юли в 22.01.2009 10:06
На мен от миналата година ми се въртят разни по-слаломни мисли в главата, но понеже напролет когато откриваме сезона обикновенно ходим на прогнози, голямото оборудване само си го разхождам (за да не мухляса :D). Не така стои въпроса през лятото обаче! Въпреки, че ходим на прогнози, самите те са доста немощни, и в най-добрият случай караме сутрин на wave-спота а следобяд на гладкото се разпилваме с по-големите неща.
За мен е несравнимо удоволствието от това да се "метна в боя", когато вятъра е толкова силен, че едвам стоиш прав, водата се разпилява като прах, а вълните изглеждат като планини --< Но както казах, намирам голямо удоволствие и в това да покарам на пълна скорост. Оказа се че карането на слаломен материал не е никак проста задача. Изисква особен вид баланс, техника която няма как да получиш ако не си карал такова оборудване. За себе си доказах, че високи скорости могат да се постигат и с добро freeride оборудване.


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race windsurf
Автор: daniel в 22.01.2009 10:41
Eмо.... ще се включа и аз в темата... Не мога да не те подкрепя в опита ти да раздвижиш форума - нали спомена, някъде, че си Бургаски зет  :OK:
Мисля, че коментари по темата трябва да правят тези, които имат някакъв опит.... На мен лично винаги ми е било интересно да чуя мнение на някой, който е "по-напред с материала от мен".... Затова отворих и тема "С какво оборудване карате"... Целта ми беше темата да е в помощ на тези, които са начинаещи, а и не само, които са решили да си купят оборудване... Да прочетат, кой с какво кара, къде го кара и какви стилове предпочита и съобразно с личните си предпочитания, възможности и т.н. да избере по-лесно...
Сега , се коментират други спортови, защото.....  лятото никой няма да се сети за тях.... лятото е запазено за сърф и кайт... а и сякаш никой не иска да бърка с пръст в раната... на всички ни се кара, но няма къде, или ако има е компромисно или финансово обременяващо...
Освен това, софиянци как да пишат - те са го отдали на купони - пак някакви сбирки ще правят, пак магии, няколко дни ще им е трудни писането.... :о: tequilla :lol:


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race windsurf
Автор: Sunny в 22.01.2009 10:44
Аз също искам да кажа за слаломните дъски, че не е проста работа да се карат. Аз лично не можах да намеря задния налъм на една такава дъска. Не знам каква трябва да е стойката, обаче определено ми се струваше, че задния налъм е някъде във водата :shock: Ноооо мисля, че както на всяко нещо в уиндсърфа просто трябва известно време да покараш даден тип оборудване, за да свикнеш с него и да го караш както трябва. Аз всеки път като съм с нова дъска си мисля, ето край ужасно е, много е гадна тази дъска, с след няколко карания съм :))))))) :))))))) :))))))) Yeee :))))))) :))))))) :))))))) И се оказва, че не дъската е гадна, а на човек му трябва малко време да посвикне. Общо взето за 2-3 карания вече си на ТИ с новата дъска :OK: Много хора се боят да слязат на по-малки литри, но ако карат на прогнози и имат определени умения няма да имат никакъв проблем след 2-3 карания и после големите дъски на по-силен вятър ще им се виждат тромави и тежки. Но пък те са незаменими на по-слаб вятър с големи платна :OK:


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race windsurf
Автор: emo в 22.01.2009 12:31
Браво,ето че малко живнахме.. :OK:
Значи,по въпроса за слаломното каране-Голям кеф!
Но не само,както си мислят повечето хора, когато вятърът е слаб,а напротив.
Стигам до извода,че рейсовото оборудване,носи тотален овърпауър и именно там е майсторлъка!Да го караш на силен вятър,да изтискаш пределният му капацитет.
Не само да го караш и удържаш,но така финно да си пипнал настройките при ригването му,че да усещаш максимален комфорт и лекота,така че да постигаш максимално висока скорост.Имайте в предвид,че всеки милиметър при натягане на платното или поставяне на базата на дъската е от огромно значение.
Да не говорим вече,че има един куп детайли,които много добре трябва да си предвидил като оборудване-финки( и то не какви да е :D) мачти и гикове 100% карбон(почти задължително!),да не говорим за самите рейсови платна и дъски,които са наистина малко странни за каране за човек който е карал само уейв или фриистайл.
Обобщено ако постигнеш всичко това,като оборудване,наистина кефа е страхотен. Не е шега да вдигнеш 60-70 км/ч по вода Yeee
Аз лично карам (или се опитвам)подобен вид оборудване(съвсем не професионално и такова каквото ми се иска),така че не мога да бъда докрай меродавен.
Ако иска някой да ме допълни,защото сигурен съм има още много дребни неща,които са обаче от огромно значение при слаломното каране.

Отскоро обаче започнах истински да се кефя на каране на вълни.Дава ми страшен адреналин!
Въпреки,че все още почти нищо не правя,оосвен каране напред-джайб-каране назад,скромни скокчета и отвреме на време закачка с някоя вълна да я порайда,това каране убийствено ме привлича с адски много неща.
Първо,както написа Юли самите условия понякога те карат да се наакваш( с извинение!) :X:
Това да чуваш как вълната се надига с буботене зад теб или пък грохота на прибоя е наистина несъизмеримо усещане.Просто без да искаш ти се задействат чисто човешки инстинкти за съмосъхранение най-малкото. :оо.:
Да не говорим,че за преминаване на прибой се искат инзвъредно големи физически усилия и умения! Справка вж. темата за Крапец!!! Още ми държи влага...
После при самото каране,най ценното което е ,че имаш невероятно разнообразие!!!. Халс с халс няма как да са ти еднакви,напрекъснато търсиш просека къде да караш,на коя вълна да се изрампиш,коя вълна да хванеш за райд,къде точно и на коя вълна да пуснеш за поворот,абе нон-стоп си в джаза!!!
Представям си какво би било като (ако) се науча на луупове и разни други такива пикантерийки :peace:
Относноо фриистайл карането,честно казано нямам никаква практика.
Много добър приятел ми е може би един от най добрите фриистайлъри в БГ (бачо Кико :D той ще се познае кой е ако го прочете това) и само мога а кажа,че е адски красиво за гледане,много трудно и изисква страшна координация и баланс...Аз лично един трик не мога да направя!
Така че ако ги оприличим на моторни спортове например трите най практикувани движения в уиндсърфа,аз бих ги оприличил така:

Слалом-Формула 1 Скъпо,бързо,трудно(изисква се и физика според мен),максимум концентранция и отлично ориентиране в състезателна среда!
Имайте в предвид,че състезанията по слалом са и доста атрактивни, не случайно събират най много спонсори и публика и разиграват най- дебелите наградни фондове!

Уейв-здрав Мотокрос Адски разнообразно,напрегнато,интересно и най-вече се иска не малка доза смелост,а понякога и лудост ;)
Супер приятен и интересен за практикуване,но не чак дотам за състезания.Дразнещо е начина на провеждане и от това,че все пак зависиш и от субективната оценка на жури.

Фриистайл-тук не мога да направя добра асоциациа с моторен спорт,но е спорт изпълнен с невероятен финес,изкуство, пластика и красота.
Без да ми се сърдят пичовете дето го практикуват,но е нещо като художествена гимнастика (аз обичам художествената гимнастика :))
Тъпото е и тук ,че при състезания се оценява твърде субективно.

Това е в общи линии,айде,че трябва и да се работи,че се размечтах... :оо.: --<

Допълвайте ме или оборвайте,където не сте съгласни!

Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race windsurf
Автор: Sunny в 22.01.2009 13:05
Супер са сравненията с моторните спортове, може би фристайла може да се сравни с тези с моторите, които правят разни фигури с тях, например тук:
http://www.youtube.com/watch?v=Q9pKsocYHaQ&feature=related
Жалко, че в БГ фристайла не е никак развит и не може да се види нищо повече от 2-3 фигури и всички правят само тях. Венци онзи ден ми показа едно видео, което наистина ме впечатли, но не мога да го намеря. Венци ако искаш го пусни, аз бих го гледала пак :OK: Човекът нямаше никакви грижи с това откъде духа вятъра и какво да прави с оборудването, направо е залепен за дъската и феноменално танцува с целия сърф. Много са красиви тези фигури и да се надяваме, че хората ще почнат да се насочват и към този стил, за да има публиката какво да гледа и да се кефи :)))))))


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race windsurf
Автор: marino в 23.01.2009 15:35
От няколко дни следя тази тема и доста се чудих дали да се включа защото Съни е права.Наистина има някакво разделение между каращите различни стилове.И не мога да разбера защо?Но това в момента няма значение.Според мен човек трябва да кара това,което му позволяват спотовете на които ходи.За това и аз съм избрал да карам слаломно оборудване.Може би и друг път съм го казвал:ако ходиш на прогноза-всякакво малко оборудване,ако искаш да си бърз-слаломно оборудване,а то е мноооого бързо.Ако караш в България събота и неделя,като мен-задължително слаломно оборудване и то голямо/аз имам и малко,но напоследък само си го возя в колата/.Ако искаш само да се возиш,всичко което те държи над водата върши работа.Всичко останало Емо го е написал. YeeeСамо,че аз бих го сравнил със ските:и при ските има рейс оборудване/слалом,г.слалом,супер г.,спускане/,има и уейф оборудване и фрийстайл и крос.Нека всеки да кара това което му е кеф.Все пак в това е смисъла.


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race windsurf
Автор: Sunny в 23.01.2009 16:52
Ами разбира се, че то си е кеф с голямото оборудване, аз самата по едно време поради липса на вятър в БГ карах със 7.4 и 8.4, ама то си трябва и физическа подготовка и сила, защото в тегела е добре, обаче ако падна или по поворотите ми беше голяма мъка. Обае съм сигурна, че ако по-често го карам ще се справям перфектно, хем ще позаякна :))))))) А иначе малките платънца са много лекички и манврени, обаче са доста нервни и си трябва млако време да посвикнеш. Но когато си и по-малко килограми, както са жените например, те трябва да си имат малко оборудване. Аз доскоро се мъчех с най-малкото ми 4.3 на доста силен вятър, на който мъжете карат с 5ци, обаче на мен ми супер силно. Взех си едно 3.5 ей така само да пробвам, защото послената прогноза на която ходихме беше 14-17м/с. Искам да ви кажа, че се родих с това платно. Много лек овърпауър, обаче карането си беше истински кеф. Преди това само можех да си мечтая да карам на този вятър. Така, че подходящото оборудване прави всичко по-лесно. Но тук пък искам да кажа ако има по-начинаещи които четат: И най-доброто оборудване няма да се кара само. Трябва да се научите да го карате, а това не е лесно. Много хора мислят, че могат да карат с огромните учебни дъски и в един момент когато се качат на нормална дъска и почват да проклетисват дъската. Ето на купих си 160Л дъска уж най-новата най-съверменната, а тя е ужасна. Или пък ми казват: Ама не мога да направя поворот, а толкова филмчета съм изгледал :shock: И си представете аз в какво положение съм да обяснявам, че не може на един човек около 80кг да му е малка 160 литрова дъска, която е широка 85см!!!! Някакси хората не разбират, че това е труден спорт и всичко става с мног много много каране и упоритост. То ако ставаше лесно досега всички да сме световни шампиони (:-pp) :1: :1: :1:


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race windsurf
Автор: La4o в 02.02.2009 15:17
 Темата наистина е много интересна и се аз също се учудвам че не се пише много в нея.Аз очаквах да има някакви дразги между тези които карат wave или freestyle и тези които карат по-голямо слаломно оборудване но това досега не стана което е добре.ЗА това чак сега  се включвам в тази тема.
 Мисля че един от главните аспекти беше да се напише ако някой начинаещ си купува слаломно оборудване да му се даде съвет, но досега  видях малко такава информация.Мен също ме интересуват доста неща които се надявам да разбера  в тази тема, но същевременно ще се опитам да дам малко полезна информация която знам.Надявам се по-разбиращите от мен да ме допълнят и поправят няма да се сърдя  :man: :man: :man:
 Та така да мина към темата....Ако си купувате race платно не му слагайте някоя гадна мачта.Под гадна разбирам малко карбон просто няма никакъв смисъл.Според мен добре е мачтата да е между 75 до 90 % карбон.За начинаещ 100 % карбон не препоръчвам бързо ще се счупи.Много марки след определена дължина обаче предлагат само 100 % карбон а и гаранцията може да бъде 6 месеца(което никак не е добре)Колкото и да се пази ,UV  лъчите рано или късно и разказват играта.(ако имате кинти няма проблеми)Но все пак има да отбележа че има много голяма разлика между 100% и такава с по малко карбон при мен беше поне така де. По рано изглисирвах и платното държеше повече на overpower.
 Самото платно също трябава да има добре ротация на камберите(без голямо услилие да се обръщат)Трябва също да се погледне в какво състояние са камберите дали има много грапавини по тях защото дории нова мачта да се сложи те ще я "изядът" и след време ще се счупи.Някой път от един същ модел и марка мачта може да има разлика в тяхните диаметри.Тоест при камберите едната мачта да има диаметър различен от другата което също може да причини по-бързо и иззяждане.
 По принцип най-разпространените стандарти за мачти са flex top и constant curve.Но някои производители са си направили собствени стандарти като NeilPryde - Progressiv flex,също North sails-drop shape и сега мачтите им от 3 части,някои платна пък искат RDM.Затова трябва предварително да се мисли за да няма после неприятни изненади.
 Гика е добре да е 100% той е от нещата които се усещат най-осезателно(имам предвид ако се мине от алум към карбонов) и задължително със система за регулиране на профила.Финката също е от много голямо значение.Има значение не само нейната дължина ,а също площ и твърдост.За по слаб вятър е добре по "меки"  финки с по голяма площ  предимството е че се излиза бързо на глисаж.За по-силен вятър финката трябва да е твърда за да не се усуква във водата(друг вариант е да се сложи по малка)Най-добрите финки за custom финките.Deboichet специално за Албо и Мейнард прави много твърди финки.Малко хора от БГ си позволяват да карат  с custom финки поради цената им - около 500 лева.
Да не се забравя и хубавия удължител.Тоест с колкото по големи ролки е толкова по-лесно ще може да си опънете платното.
 Надявам се да съм бил полезен поне малко hmmmm


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race windsurf
Автор: emo в 02.02.2009 18:33
Браво Лъчо,супер изчерпателно и образователно ! :OK:
До колкото става ясно ти си привърженик на слаломното оборудване и каране,но не е зле човек да се аргументира защо и поради какви причини предпочита този стил.
Така ще бъде по-лесно на начинаещите или на другите,които още не са пробвали рейсово каране,да разберат за неговите предимства или недостатъци.
Относно споровете, те едва ли биха се получили,най малкото защото повечето от нас се познаваме добре,приятели сме и не би се стигнало до сериозни конфротаций ;)
А иначе и за мен е странно, теми като тази или други подобни по-тясно профилирани, да са с най- слабо участие като коментари,в сравнение с такива,които нямат нищо общо със сърфа или със спорта въобще, при положение,че има май над 700 регистрирани юзъри във форума....  :-O-:


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race windsurf
Автор: daniel в 02.02.2009 19:26
Честно да ви кажа малко се обърках в различните стилове... и сигурно и много от начинаещите....
Въпросът ми е каква е разликата между отделните стилове, какво е характерно и с какъв материал се карат...
В същност какво е уейф и фрийстайл е ясно, но каква е разликата между рейс и слалом... и оборудването за тях.... и въобще има ли разлика, защото аз съм срещал дъска, които се води SLALOM RACE и ми казаха, че не е за начинаещ, защото изисквала по-специална техника...


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race windsurf
Автор: VenciV в 02.02.2009 20:10
...и пичове най-важното е колко време се кара другото е бла ..бла карайте поне 180 дни в годината и тогава ще мога да приема доводите ви :GL: :GL: :GL:


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race windsurf
Автор: borislav в 02.02.2009 20:12
Аз лично досега съм карал Tabou Rocket-115 lt.  и Mistral Screamer-115 lt. и съм доволен да се нося на скорост и да връткам джяйбоже. Тъй като обичам предизвикателствата си взех JP Australia-108 lt.-freestyle и оше не съм я пробвал. Казват, че е доста трудна за управлениеи не е много стабилна и съм малко притеснен дали ше се справя. Сега съм си пуснал отпуск и на 04.02.2009г. съм на вода в я. Шумен /2-ри ледоразбивач/. Brrrr  После ще коментирам новата придобивка.


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race windsurf
Автор: emo в 02.02.2009 20:18
...и пичове най-важното е колко време се кара другото е бла ..бла карайте поне 180 дни в годината и тогава ще мога да приема доводите ви :GL: :GL: :GL:

Тук спор няма!
Дай боже всекиму! :GL:

Даниел,

Използват се Слалом и Рейс като синоними,когато става въпрос за оборудване обикновено!


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race windsurf
Автор: La4o в 02.02.2009 21:22
  Наистина колкото повече време се кара толкова по добре за това изобщо няма смисъл даже и да се споменава.За каране 180 дни в годината не знам колко българи могат да си го позволят и изобщо дали има такива.
 Емо аз карам голямо слаломно оборудване поради това че живея на морето а на всички е известно че не се славим с кой знае какъв вятър.Но все пак като духне за да мога да глисирам предпочитам да вляза и да направя няколко тегела отколкото да стоя на плажа и да съжелявам че не съм се родил на някое по-ветровито място.Аз също искам да карам малък материял(това не означава непременно да е wave) обаче трябва да се съобразявам с реалността.За тези хора които са от София или някъде другаде далече от морето които им са близо спотовете до Гърция и Турция е ясно че ще предпочетат да карат там ,а не да бият път до морето и да няма вятър.И аз също ще го :#@: :#@: :#@: нашето моренце.Ясно е че човек който кара само на прогнози няма да харесва голям материал, тези хора не ги съдя защото и аз да съм и аз така ще мисля.Хубаво е да се пише малко повече конкретна информация, хората да знаят какво да изберат.Гледам и аз също във форума че в момента има много писания които нямат почти никакъв смисъл(някой може да ми се сърди ама това е мойто мнение).Това е единствения форум в който се пише и дано не стане като някои други в които коментарите са нещо от сорта: :) :D ;) и т.н.Ще бъда много разочарован.
 Може да не живеем на супер място ама все пак имаме море, а и до нас има супер дестинации за каране.Всяка година ми идват на гости едни словаци със сърфовете си.И съм им се чудил на акъла защо мъкнат 1000 км оборудване а може и да не карат.Миналата година им ходих на гости като видях в какво нещо карат и се хванах за главата.Някаква кариера за пясък,мръсно малко препълнено с рибари не знам как да го неръка нещо си.Освен това става водата е студена вятъра е отвратителен(много поривист) и пак има хора които карат.Така че да не се оплакваме ние тук в БГ ами трябва да караме.
 Познавам няколко човека любители на малкия материал които само говорят че в БГ няма вятър и не им се карат платна над 6 м2.Тези същите са първи пролетта по спотовете и опъват платна над 8.5 м2
 


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race windsurf
Автор: Юли в 03.02.2009 01:35
Според мен трябва малко да се разделят нещата. Не може да се очаква от един начинаещ да подкара слаломно оборудване, не става и с wave такова, но там го разбира веднага. Има тема за настройки на оборудването която засяга повече детайли, но и там като че ли няма достатъчно съвети за начинаещите. Също имаше и тема в която прехвърчаха леки искри между стиловете :peace: Заглавието на темата показва четрите основни стила в този спорт, и за да можеш да ги практикуваш трябва да си достигнал определено ниво. Всички те са свързани с допълнителна инвестиция, но наистина race i formula оборудването водят класацията. Ще се опитам с по две думи да дам някаква представа на начинаещите за отделните стилове, но пак да кажа, практикуването им става на по-късен етап. Който иска може да добави или да ме поправи, накрая ще систематизирам информацията и ще я прикрепя в първото мнение.
  • Wave - практикува се предимно на големи океански вълни, но в последно време производителите се обърнаха и към европейските потребители с дъски пригодени за по-малки вълни. Карането е сходно с хавайския сърф, използва се наклона на вълната за да се пързаля по нея, правят се различни фигури, много от които и във въздуха. Не е задължително да се карат на силен вятър, но колкото по-силен е той, толкова по-малки са дъските. Мачтата е желателно да е с повече карбон заради динамиката и по-голямата здравина и да е RDM (с по-малък диаметър), тежеста и в случая не е от голямо значение. Гика по мои наблюдения трябва да е алуминиев (задължително изпитана марка). Лапичките са относително къси защото стойката на уиндсърфиста е по-изправена. Кара се най-вече с кръстен трапец. Налъмите са три. Удължителя не е претенциозен. Платното е армирано (подсилено). Финката е малка и е извита като полумесец. Базата е предвидена за този стил.
  • Freestyle - практикува се предимно на гладка вода, дъските са по-симетрични и са пригодени за лесно маневриране, обикновенно са около 100л. Тук не присъства класическото каране, целта е да се направи колкото се може по-красива и сложна фигура, може да се направи аналогия с фигурно пързаляне с кънки. Налъмите са три. Мачтата е желателно да е RDM и да е максимално олекотена. Платното е със специален профил позволяващ лесното му превъртане. Гика е добре да е алуминиев, защото е по-жилав. Кара се с кръстен трапец, лапичките са къси, стойката изправена. Удължителя не е претенциозен. Финката е подобна на трапец, широка и къса.
  • Freeride - най-масовия стил. Практикува се при всякакви условия, за слаб вятър с големи дъски и платна, при силен вятър съответно по-малък материал. Дъските са предвидени да се карат на гладка вода, чоп, и някои от тях и на вълни. Налъмите са три или четри, и са по-към центъра на дъската, трапеца може да е седалищен или кръстен, лапичките са относително дълги. Мачтата и удължителя не е нужно да са от висок клас, гика също. Предвидени са и камберни, и безкамберни платна, финката е права с лека извивка назад.
  • Slalom - практикува се предимно на гладка вода, но дъските са пригодени да се справят отлично и в чоп. Както каза Емо слалом и рейс са синоними. Дъските са с четри налъма (изнесени силно навън), имат широка задница позволяваща да се слагат голям диапазон платна. Използва се в състезателни условия, когато трябва да си екстремно бърз, и да имаш постоянна висока линейна скорост. Финките са прави и значително по-дълги от класическите (freeride). Платната е желателно да са камберни (за състезания - задължително) с карбонови лати, мачтите 100% карбон, гика също карбонов. Оборудването е предвидено да се кара както и на относително слаб вятър, така и на изключителен overpower. Трапеца е седалищен, лапичките са с променлива дължина, стойката е доста наклонена назад.
  • Formula - практикува се предимно на гладка вода. С добро оборудване и подходяща техника, може да се глисира стабилно при вятър около 4м/с. Дъските са широки (1м) и къси, налъмите са четри или пет. Финката е права и дълга (50см-70см), и е от съществено значение за карането. Трапеца е седалищен, мачтата, удължителя и гика са от най-висок клас. Платната са камберни, с карбонови лати, при повечето производители са предвидени само за мачти с нормален диаметър. Loft примерно имат варианти както за RDM така и за SDM. Лапичките, както и при слалома са с променлива дължина, използването на система за регулиране на профила на платното е повече от желателно. Дъските позволяват карането на най-големите платна произвеждани до момента.


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race windsurf
Автор: daniel в 03.02.2009 13:29
Благодаря Юли - точно така систематизирано си представях и аз обяснението...
Лично аз ще очаквам с интерес продължението....
Ще може ли да се посочват и спотовете където е удобно да се практикуват отделните стилове....
И друго - аз на моето ниво - излизане на глисаж какво карам... просто уиндсърф ли ???


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race windsurf
Автор: Sunny в 03.02.2009 13:57
daniel докато се ориентираш към кой стил ще се насочиш караш freeride дъска, която е подходяща за всякакви  условия, но ако искаш постижения за скорост по-нататък трябва да имаш рейс оборудване, а ако се ориентираш към вълните ще е малко уейв оборудване. В началото се започва задължително с фрирайд дъска - това е най-добрия избор, а и ако вземеш такъв литраж който е подходящ за килограмите ти можеш да я караш и по-нататък на слаб вятър с по-големи платна. По принцип това, което препоръчвам аз на всички начинаещи е задължително да отидат на училище и да карат голяма швертова дъска, за да научат спокойно основните движения. След това, когато вече купуват свое оборудване, дъската трябва да е само с финка (без шверт) и в зависимост от килограмите на начинаещия, литрите да са между 130 и 160. Платно пак в зависимост от килограмите на каращия и литрите на дъската - да е между 6.5 и 7.5 квадрата. Разбира се винаги има изключения свързани с това дали става дума за мъж или жена и все пак на какви условия ще кара и какви са уменията му в моемнта. Но гледам винаги това, което се купува да е перспективна инвестиция - тоест да могат да се карат поне няколко години.
Затова в началото фрирайд, после вече сами ще знаете какво точно искате :OK:


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race windsurf
Автор: daniel в 03.02.2009 16:13

 
Затова в началото фрирайд, после вече сами ще знаете какво точно искате :OK:
Това ми звучи много библейско.... "В началото бе фриирайда..!!!!"


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race windsurf
Автор: Юли в 03.02.2009 20:16
Добавих и останалите стилове


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race windsurf
Автор: emo в 03.02.2009 21:30
И друго - аз на моето ниво - излизане на глисаж какво карам... просто уиндсърф ли ???

Значи,омбре въобще не се притеснявай,карай си за кеф.
Всички в БГ сме горе-долу на едно ниво. А то с две думи е много ниско! Делят ни един от друг може би няколко водочаса каране на по-сериозни условия...

Относно слаломните карачи, имаме не повече от 2ма или 3ма,които се занимават отчасти сериозно.Ходят по състезания на PWA (или по точно само на едно-това в Алачати),инвестират всеки сезон десетки хиляди евро в оборудване и екипировка,търсят спонсори, ходят на лагери и т.н. Всеки може да види в годишната ранклиста на кое място на PWA сме като състезатели....
За останалите какво да кажа? Ходил съм на регати (да гледам) 75 % нямат завършен джайб на вехата....

При уейв-райдърите картинката е още по-плачевна. Тук пък май нямаме нито един състезател.
Всички се каним :"аре, тази година фронт лууп-а,догодина бек лууп-а,по догодина килър лууп-ове" и т.н. и нищо!
Аз лично съм виждал не повече от 4 до 5 човека да извъртят  и приземят чисто салто. Още толкова съм виждал изобщо да се пробват...
Да не говорим за други фигури или комбинация от фигури и скоци.
Не стига това, ами при истински добри условия за уейв,които стават много рядко по нашето черноморие,местните карачи просто ги няма.
Това важи особено за тези по южното черноморие....

За Фриистайлърите-същото!
В БГ има точно 3ма,които наистина е удоволствие да наблюдаваш. От тях само един е участвал в истински състеания,печелил е нещичко и е що годе в час за какво става въпрос...
Всичко друго се опитва къде успешно,къде не едни и същи 3 или 4 трика....

Сега,не искам да бъда разбран погрешно! Не визирам никого конкретно,още по-малко пък да се заяждам за нещо!
Аз самия все още съм страшно зле като сърфист и не претендирам за нищо!
Но нека на всички ни да стане ясно,че сме страшно зле. Ама наистина много зле...Както между другото и във всяко едно отношение в тази шиб :X:на държава и е важно да си знаем мястото. А то е на...нали знаете къде на географията :)
Ще се радвам ако поне малко сте се "жегнали" ,провокирал съм някого и поне малко поговорим за сърф.

А...още едно нещо много показателно се сетих колко сме назад....
Преди нова година,около Октомври се регистрирах в Windsurf.gr
Имах конкретно питане,в раздел места за каране,към пичовете гърци,къде точно-на кой спот се кара на о-в Крит,понеже планувахме да отидем там за НГ.
Познайте колко отговора имах за 2 месеца??? Нула!!!
И то само защото съм там некакъв кирлив Вулгарин осмелил се да пита за инфо...
Не ми се мисли, какво би станало ако пусна пост там на тема "РД на Джими","Корояди","парников ефект" и т.н.
Пак моля,нека мнението ми да не се приема ЛИЧНО!
Просто нека малко да си отворим очите,а не да си живеем в сладки илюзии или заблуди....


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race windsurf
Автор: lukcheto в 03.02.2009 22:17
И друго - аз на моето ниво - излизане на глисаж какво карам... просто уиндсърф ли ???

Возиш се, с потенциал за мислене/ОСЪЗНАВАНЕ как да направиш целия процес по-контролируем и по-лесноват  :оо.:
 
След първия успешен джайб и придобиването на увереност до степен желание за пробване на дъгджайб, ще дойде и "откритието" (според това какво те кефи като чувство) :peace:

Примерно, с придобитата увереност и комфорт, докато се возиш ще гледаш/надничаш какво правят "съседите" без да се притесняваш за човка, ще си бръкнеш два три пъти в носа :оо.:, ще провесиш ръка за почивка или за handwash във водата, ще да си оправиш/почешеш косата/скалпа или просто ще се сетиш че е за лосион... Е, това по моему е момента след достигането на който и ще започнеш да мислиш какво те кефи повече дали да теглиш тегели като шивач(леко скучновато!), или просто е по-гот да правиш скок подскок, да се поразхождаш по дъската и да чуваш от брега подвикванията "ууууу-ху, брао бе" или "евалааа"  или "Айде Нетииии (пардон !) Даниии  :оо.:

И така...'баси как ми се кара вече!!!!!!!! :peace: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: Yeee Yeee Yeee Yeee

ПП  всякакви прилики с действителни лица е случайна и автора не е целял да заасегне никой с настоящия пост @->-


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race, freeride windsurf
Автор: d-r в 03.02.2009 23:00
Аз много не разбирам от windsurf ама термини като slalom и formula,не са ли от яхтинга,ските и автомобилизма?


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race, freeride windsurf
Автор: Юли в 04.02.2009 00:09
Аз много не разбирам от windsurf ама термини като slalom и formula,не са ли от яхтинга,ските и автомобилизма?
Докторе, вместо да скромничиш, подбутни едно рамо за раздела :D

Просто нека малко да си отворим очите,а не да си живеем в сладки илюзии или заблуди....
Емо каква е тая депресия дето те е налегнала? Я виж събота, неделя и понеделник какви ветрове се размятат по морето --<


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race, freeride windsurf
Автор: La4o в 04.02.2009 00:15
 Повечето постове в тази тема започват с нещо от сорта:"не искам да обидя никой ама" :D :D :D.Усещам че скоро ще стане интерсно,започнаха да прехвърчат искри.Що не си мълачх по темата щеше да бъде бързо забравена. hmmmm
 Щом ги има всичките тези стилове значи някой ги практикува.Ясно е че всеки ще защитава своя стил или стилове.И в PWA има хора които карат само един или няколко стилове или всичките.На някой слалома може да им е скучен, но е факт че карачи като Албо,Дънкърбек,Кевин Причард и други карат предимно слалом и wave.
 Аз не мога да дам реално мнение за даден стил при положение че не съм го практикувал, както и не приемам критика от човек който не карал определен стил да дава "професионално" мнение по въпроса.
 Един го кефи едно друг друго.Теми като Kitesurf vs. windsurf или ски vs сноуборд и др. за тях може да се изпише много и пак ще има привърженици на едното или другото.
 Просто мисля че темата беше към кой стил да се ориентира човек и какво да гледа като купува като оборудване.Аз си дадох моето скромно мнение за неща които са ми горе долу ясни, други да пишат за стиловете които карат(предполагам и там има много тънкости които трябва да се гледат при самата покупка за да си спестят хората бъдещи главоболия)
 И най-важното е  никой да не го взима писанията прекалено лично


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race, freeride windsurf
Автор: Sunny в 04.02.2009 11:57
В отговор на писаното от Емо искам да кажа следното: Как няма да сме зле, след като този спорт придоби популярност в БГ едва от няколко години. От съвсем малко време - говоря примерно за последните 10 години има свестно оборудване, което може да се купи, а не да поръчваш отвън нещо, което не знаеш какво ще дойде, в какво състояние ще дойде и дали ти върши работа. В тази връзка от колко години карат на-старите карачи? И дори да карат от повече време откога всъчщност карат сериозно и с подходящо оборудване???
Тези всичките най-добри, които участват в PWA и т.н. карат примерно от 8 годишни. Живеят там, където може да се кара всеки ден. Уейв карачите съм виждала - всичките карат на сайдшор. Е как няма да скачат. То вълната си идва право срещу теб. Я попитайте момчетата който карат на уейв спота какви гимнастики правят, за да скочат от някоя вълна. Втъра ти духа така, че трябва да качиш, за да отскочиш от някоя рампа. Да, ама тогава губиш тяга. Трябва да дебнеш порив, подходяща вълна, да няма някой пред теб или зад теб,. защото знаете колко пренаселено става при прогноза. А да не говорим, че спонсори няма и каквото счупиш си го купуваш после, а както се знае, нещата не са евтини. Хайде и ние да взимаме заплатите на тези от останалата част от европа, пък и ние ще чупим и ще си купуваме ново. Много години опит ни лиспват, също подходящи условия, време и пари.
Но както казва Крис, еднакво се радва както човека, който е направил примерно фронт луп, така и човекът, който е направил първия си успешен тегле. Просто удоволствието да постигнеш нещо ново е огромно и си заслужава и ударите и лекото отчаяние, което понякога ни обзема, но важното е ,че се кефим, заедно сме по спотовете, подкрепяме се, насърчаваме се едни други и така просто всичко става един голям FUN :))))))) :))))))) :)))))))


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race, freeride windsurf
Автор: valko в 04.02.2009 13:03
Напълно подкрепям Съни по важно е желанието и любовта към
даден екстремен спорт  Yeee Brrrr скъпо оборудване трудно се купува пък и обикалянето на
различни подходящи спотове е доста трудна задача wall
затова "всеки му според възможностите и всеки му според потребностите"
Просто се забавлявайте :GL: :)))))))


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race, freeride windsurf
Автор: emo в 04.02.2009 14:56
Супер! Адски много се радвам,че малко от малко съм успял да ви провокирам и да се опитаме да направим някаква полезна дискусия най-накрая!
Целта ми беше единствено и само да ви събудя от апатията и да си говорим в това време,в което не караме за сърф!!!
Приемете извиненията ми,ако без да искам съм засегнал някого лично! :GL:
Неприемливо е във форум с толкова изразена сърфистка насоченост, с близо 700 участника,които се предполага в голямата си част да са сърфисти или кайтъри, от 4 месеца да си говорим само по теми изобщо незасягащи тези спортове или хобита!
Иначе не,изобщо не съм депресиран.Все пак не съм карал само от 4 седмици и повярвайте изобщо няма да чакам да стане 30 градуса,за да съм пак на вода Yeee
Няколко човека вече следим прогнозата за края на 7цата ;)
По въпроса,че всичко все пак го правим за фън,две мения няма!
Нито имам амбиции за нещо повече от каране за кеф,нито имам време и възможности да ставам Про :D
Въпроса е,че все пак не е лошо понякога човек да гледа реално на нещата и да си дава сметка къде е!
С последното си мнение просто исках да кажа,че сме адски зле във всяко едно отношение,стигнали сме дъното и най малкото което можем да направим и зависи от нас е ,поне да си го кажем директно!
Мисля,че по този начин ако всеки малко се замисли и посъбуди,нещата може и да тръгнат нагоре.
Ако ли пък не,ОК ще си седим в блатото на посредствеността и ще си говорим общи моабети....
Айде със здраве,пък в скоро време се надявам да се видим на някой спот или поне на ревю в Ст.Загора :D :D :D
Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race, freeride windsurf
Автор: d-r в 04.02.2009 15:56
No words,no competition-only playing/R.Naish/


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race, freeride windsurf
Автор: fireflay в 04.02.2009 20:58
d-r,с тия JP-та,да цитираш батко Роби...нещо ме тревожиш.Да не излезеш подсъзнателен слаломист :D.Нали знаеш кво казва психопата:Няма по-голям кеф от перфектния глисаж :))))))).Слалом форевър :peace: :D :aaa ne:.Ако няма слалом,ше има гегантски слалом :D


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race, freeride windsurf
Автор: lukcheto в 04.02.2009 21:22
d-r,с тия JP-та,да цитираш батко Роби...нещо ме тревожиш.Да не излезеш подсъзнателен слаломист :D.Нали знаеш кво казва психопата:Няма по-голям кеф от перфектния глисаж :))))))).Слалом форевър :peace: :D :aaa ne:.Ако няма слалом,ше има гегантски слалом :D

Алоо Светулане, с тея си писания, следващия път като те мерна на уейвспота да си яздиш малките неЩовски играчки, директно пращам хели да те прибира към паркета без право на глас, та да си слаломираш на воля... (в случая колко ти е голям фенера няма да се вземе предвид!)
 :D oops :D :D :D oops :D :D :D


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race, freeride windsurf
Автор: fireflay в 04.02.2009 23:01
Lukc кво се моя фенер...,плашиш ме :shock:.То си е малко,джобно и напоследък ръчно фенерче :D


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race, freeride windsurf
Автор: Abit в 30.11.2009 19:20
Някой ще ми помогне ли да разбера какъв стил ми е оборудването? Никъде не можах да разбера... wall

Wave не е, за това съм сигурен ...


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race, freeride windsurf
Автор: glum в 30.11.2009 20:29
freeride


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race, freeride windsurf
Автор: daniel в 30.11.2009 20:35
Някой ще ми помогне ли да разбера какъв стил ми е оборудването? Никъде не можах да разбера... wall

Wave не е, за това съм сигурен ...
В описанието на дъската виждаш инфо за нея - какъв е размера й, платната с които се кара, размера на финката, а в "Category" е посочено предназначението - в случая "Freeride Board (Large)"
За платното е същото - в описанието се посочва за какъв стил е подходящо


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race, freeride windsurf
Автор: fireflay в 30.11.2009 22:00
Може да го ползваш и за freesex :D


Титла: Отговор: Wave, formula, freestyle, race, freeride windsurf
Автор: daniel в 30.11.2009 22:09
Може да го ползваш и за freesex :D

И за това става, но е важно правилото: При freestylе, freeride и freesex - използвай презерватив !!!


Кайт, уиндсърф, ски, екстремни спортове | Powered by SMF 1.1.21.
© 2017, Simple Machines. All Rights Reserved.