Кайт, уиндсърф, ски, екстремни спортове

Екстремни спортове => Места за каране => Темата е започната от: Peahi в 07.06.2021 08:43Титла: Tenerife - El Medano, Cabezo, North & South Bay
Автор: Peahi в 07.06.2021 08:43
Здравейте Банда,

Идващата седмица съм планирал да опиша доколкото няколкото спота на остров Тенерифе и техните условия.


Титла: Отговор: Tenerife - El Medano, Cabezo, North & South Bay
Автор: Юли в 08.06.2021 08:57
Давай, очакваме с нетърпение Yeee


Титла: Отговор: Tenerife - El Medano, Cabezo, North & South Bay
Автор: Peahi в 28.06.2021 10:07
Така, Тенерифе е един от Канарските острови. Опитът от, който пиша е базиран на 2 ходения - едно двумесечно февруари и март 2017 и едни прекрасни 8 месеца 2020 (ноември - юни) като 95% се отнася за wave spot-а Cabezo в града El Medano. Мястото е ок и за средни умения и за напреднали, като тук South Bay e по-гладко bump&jump, няма  скали и има повече уинд/кайтисти, че и сърфисти. Най-ветровито е лятото и двата прикачени клипа са от тези периоди.

Директно може да се видят нещата тук:

Вятър - https://cabezo.bergfex.at/

Камера - https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/espana/canarias/santa-cruz-de-tenerife/playa-el-cabezo.html?fbclid=IwAR2BEid8TmGBufBvdVjBlVsq2nQNh1E-8P38khRmz59gxV_b1sjpm4-RpbA

Преди всичко, ако ходите е препоръчително да си направите частна здравна застраховка, тъй като островът има и планини и вятър и скали и е по-добре сигурно да се играе. Общественото здравеопазване въобще не е зле, но за цената на една добра частна застраховака си струва.

Полети: Спотът от България се стига обикновено с прекачване в Испания, например Барса или Мадрид. 9 - 10 часа не мърда. За сметка на това, последния път летях с Ryanair за 10 евро без багажа. За един бордбег по принцип излиза между 30 и 60 евро на полет, тоест 120 евро за уиндсърф бег багаж в едната посока. На мен лично (63кг) за спота са ми достатъчни 1 дъска (80литра) и 2 платна (4.4 и 5.0), което се събира в по-голям чохъл или добър усърф бег. TFS е на 15 минути и около 15 евро от Медано.

Екипировка може и да се наеме, от Surf Hub Tenerife, TWS и Godzilla https://www.godzillasurfshop.com/.

Метео условия: Средната температура в тези месеци е била около 20 градуса, без големи амплитуди през нощите. Водата е 17 - 21 градуса според сезона. Вятърът, на който се кара най-много е СИ, обикновено или 19 - 24 възела или 22 - 30, като за мен най-точна е superforecast прогнозата в https://www.windfinder.com/weatherforecast/tenerife_el_cabezo както и в windyweek-a https://www.windyweek.com/spots/spain-las-palmas-canary-islands-tenerife-el-medano-surf-center-playa-sur :) Най-силният и надежден сезон е лятото. Другите най-ветровити месеци за мен са били октомври и февруари/март.

Разбира се в най-добрия случай, има и дни/седмици, които са епични, тоест духа 25 - 40 възела 5-6 дена и на края на тези периоди вълните са спокойно 2 метра, че и още.  Екипировка в тези условия често се чупи, тъй като спотът е скалист а вълната е бърза.
В по-лошите случаи на две седмици има един ден с около 20 възела. Има и едно събитие т. нар. Калима при което вятър носи топлина и пясък от Сахара и препоръчително човек да носи шал/маска или да си седи вкъщи, ако е по-силно.

Информация за скалите: https://medium.com/james-mccarthy-price/spot-guide-el-cabezo-tenerife-21ea2bb01b96 на баш Кабезо бункера се кара главно на high tide, т.е. на прилива. Има и таралежи...та най-добре е човек, ако кара там да огледа мястото при отлив (обикновено сутрин) и ако кара=пада там да е внимателен и да не стъпва докато не се стигне по-плиткото.

Спане/Accomodation: Много Airbnb възможности, като за по-продължително време, например поне 2020 беше около 900 EUR/месец.

Допълнителна информация :)

https://youtu.be/GBv4ntqM_4s

https://youtu.be/_Iwc5o6DTQo

Има и клиники, дори бол - от про слалом, буквално тренировки с Matteo Iachino и подобни до фриистайл и уейв  :Sunny:. По принцип са зимата, но от Ковид се местят. Водят ги хора като Victor Fernandez, Marc Pare, Dieter Van Der Eyken, Colin Whippy Dixon.

Най-добре е човек да се свърже директно, по телефон е препоръчително, със:

https://tws-windsurf.com/
https://www.dpc-tenerife.com
https://www.surfhubtenerife.com/portfolio-items/summer-clinics-with-dieter-van-der-eyken/

Ако това не стига като инфо, може да ми се обадите 0883444223.


Титла: Отговор: Tenerife - El Medano, Cabezo, North & South Bay
Автор: Юли в 30.06.2021 03:02
 Страхотно ревю :)(: :OK: \0/


Титла: Отговор: Tenerife - El Medano, Cabezo, North & South Bay
Автор: Peahi в 30.06.2021 12:38
Хаха благодаря ти Юли, с много любов е писано  :Sunny: :lol: Yeee


Кайт, уиндсърф, ски, екстремни спортове | Powered by SMF 1.1.21.
© 2017, Simple Machines. All Rights Reserved.